Nem kell aggódni az elszálló olajár miatt

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bár a kőolaj ára a világpiacon ismét 40 dollár közelébe ért, a Business Insider szerint egyelőre nem kell tartani további drasztikus áremelkedéstől. Az adu Irán kezében van.

Várni kell a támasz áttörésére

Így a kereskedőknek még várnia kell arra, hogy mérséklődjenek a veszteségeik, bár a múlt héten többször tanyázott 40 dollár körül az árfolyam. Az árak ugyanis ismét csökkenni kezdtek, amikor az iráni olajügyi miniszter, Bijan Zanganeh ugyanis megsemmisítette Szaud-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela minden reményét, hogy sikerül nekik az olajtermelés befagyasztása.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az irániak emelni akarják a kitermelési szintet az országot sújtó szakciók bevezetését követő kitermelési szint duplájára, így egyenlőre nem segítenek a termelési szint befagyasztásában és a világpiacon található túlkínálat mérséklésében. 

Részsikernek is örülnének
Igazából a piacok már annak is örülnének, ha Szaud-Arábia nem befagyasztaná, hanem csökkentené a kitermelést és Irak valamint Irán megígérné, hogy szinten tartják (és nem emelik) a felhozott olaj mennyiségét.

Ki vannak éhezve

Az Irán elleni szankciókat ugyanis csak nemrég oldották fel, és úgy tűnik a kitermelés addig nem is fog csökkenni, míg a megtépázott gazdaságot az olajkészletek kitermelésével nem sikerül rendbe hozni. Az iráni gazdaság teljesítményéhez 23 százalékban járul hozzá a kőolaj a Tradings Economics szerint, így az irániak a saját gazdasági érdekeiket az orosz és venezuelai érdekek elé helyezték.

"Ne is foglalkozzanak velünk addig, amíg Irán kőolajtermelése nem éri el a 4 milliót. Majd azt követően tárgyalunk velük." - nyilatkozta Zanganeh.

A nyilatkozatot követően nem is ért 40 dollár közelében sem a nyers olaj sem a Brent világpiaci ára. Előbbi 37, utóbbi 39 dollár közelében jár a mai nap.

Ezt olvasta már?

Tavayl gigamennyiségű gabonát takarítottak be az oroszok »