Nem tudják hova tenni a sok olajat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A megszokott mennyiség duplájára, ötvenre emelkedett Európa legnagyobb olajkikötője, a rotterdami előtt a nyíltvízen kirakodásra várakozó olajtankerek száma - számolt be keddi cikkében a Bloomberg hírportál.

A kikötő szóvivője, Tie Schellekens elmondta, hogy hét éve nem volt ilyen nagy sorban állás a kikötő előtt, mint most. "A tározók csordulásig teltek a túlkínálat miatt" - mutatott rá Gerrit Zambo, a Bayerische Landesbank olajkereskedője.

Az exportőrök inkább tárolót keresnek a termelésüknek, minthogy csökkentenék azt. Biztos jele az árcsökkenésnek - tette hozzá.

A határidős áraknál alacsonyabb azonnali árakat kihasználva (contango) a kereskedők is olajat vásárolnak és tároltatják azt későbbi értékesítésre. A Royal Vopak NV, a világ legnagyobb olajtározó vállalata a múlt héten 96 százalékos kapacitáskihasználtságról számolt be, szemben a tavalyi 85 százalékos kihasználtsággal. Hasonló a helyzet a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói esetében is, ahol szintén rekordszinten állnak a készletek.

A Brent nyersolaj ára ennek ellenére is a múlt heti 6,3 százalék után kedden is egy százalékkal emelkedett.

"Van némi ellentmondás az olajárak és a fizikai kínálat, illetve a rotterdami és a cushingi készletek alakulása között" - mutatott rá Gerrit Zambo.

A szabad tározókapacitás csökkenése ugyanis az azonnali árak csökkenéséhez és a határidős árak emelkedéséhez, a contango növekedéséhez vezet. Ebből pedig az következik, hogy a szárazföldi tározókapacitás kimerülésével lassan ismét kezdetét veszi az olaj nyíltvízi tározása tankerekben, amire legutóbb 2008-ban és 2009-ben volt példa.