Nem vár áttörést az illetékes

| forrás:
MTI/Reuters/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hétfőn újraindulnak a májusban megszakadt tárgyalások Kína és az Egyesült Államok között.

A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy az amerikai delegációt Robert Lighthizer kereskedelmi főmegbízott vezeti. Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója azonban jócskán lehűtötte a várakozásokat. Véleménye szerint ugyanis nem lesz áttörést a megbeszéléseken, és hogy szerinte a tárgyalások valószínűleg ott folytatódnak, ahol májusban megszakadtak. Nem derűlátó Donald Trump amerikai elnök sem.

A napokban újságírókkal tartott találkozója során kijelentette: szerinte Kína arra játszik, hogy a következő választásokat a demokraták nyerik, ezért a jövő év novemberében tartandó megmérettetésig Peking húzza majd az időt a tárgyalásokon. A világ két legnagyobb gazdasága között folyó kereskedelmi tárgyalások május elején szakadtak meg, miután amerikai vezetők azzal vádolták Kínát, hogy visszalépett korábban vállalt kötelezettségei egy részétől, amelyek már bekerültek a megállapodás csaknem teljesen kész szövegtervezetébe. Kínai oldalról ezt cáfolták, és Washingtont tették felelőssé a túlzott nyomásgyakorlást hangsúlyozva. Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a június végén Oszakában tartott találkozójukon megállapodott, hogy újraindítják a tárgyalásokat.

Az amerikai elnök a feszültség oldásának érdekében az újrainduló tárgyalások idejére felfüggesztette az évi több mint 300 milliárd dollár értékű kínai termékek vámjának kilátásba helyezett megemelését, valamint jelezte szándékát a távközlési berendezéseket gyártó Huawei ellen elrendelt szankciók enyhítésére is. Kína cserébe amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mennyiségű beszerzését ajánlotta fel.

Ezt olvasta már?

Kissé javult a hangulat Amerikában »