-->

Oroszország elégedetlen az olajtermelés csökkentésével

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz energiaügyi minisztérium hamarosan konzultációkat kezd az orosz olajipari vállalatokkal és más olajexportőr országokkal a kitermeléscsökkentési megállapodás meghosszabbításának kérdéséről - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyi miniszter kedden az orosz parlament felsőházában.

Mi lesz a kitermeléssel?

Novak leszögezte, hogy a nagy olajkitermelő országok június végén lejáró féléves megállapodásának sorsa nyitott kérdés, és a döntés attól függ majd, miként alakul a helyzet áprilisban, illetve milyenek lesznek az előrejelzések májusra és júniusra.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy naponta együttesen mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében. Oroszország azt vállalta, hogy napi átlagban 300 ezer hordóval fogja vissza az olaj kitermelését. A fokozatosság kényszere miatt márciusban még mindig csak 202 ezer hordós csökkenést mértek, a 300 ezres szintet április végére tudják teljesíteni.

A TASZSZ orosz hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint Oroszország - bár elégedetlen az árak alakulásával - továbbra is részt fog venni a kőolajkitermelést korlátozó megállapodásban, de elképzelhető, hogy a 300 ezres kvótánál kisebb mértékben.

Elégedetlenek az oroszok

Az orosz energiaügyi minisztérium vezetésének múlt heti ülése után Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes meglepetést keltő nyilatkozatot tett, miszerint elégedetlen a piaci túlkínálat csökkentését és ezáltal a világpiaci árak emelkedését célzó egyezség eredményeivel. Úgy fogalmazott, hogy hordónként 55-60 dolláros árban reménykedtek, de ez egyelőre nem következett be. Azt azonban elismerte, hogy a helyzet javult, tehát helyesen cselekedtek a kitermelés csökkentésével.

Az orosz energiaügyi minisztérium arra számít, hogy a kőolajkitermelés szintje a tavalyi 548 millió tonnán stagnál idén, de ez csak úgy lehetséges, ha a második fél évben több kőolajat hoznak fel a földfelszínre.

Kell a pénz

Alekszej Kacsalev, a Finam befektetési holding elemzője szerint Oroszország egyszerre igyekszik majd együttműködni az OPEC-tagállamokkal az árfelhajtó hatásra való tekintettel, másrészt pedig kihasználni minden lehetőséget a kitermelés csökkentésének elkerülésére.

Amúgy a kitermelt olaj mennyiségének csökkenését bőven ellensúlyozták a "kézzelfogható" dollárok. Az ár 10 százalékkal emelkedett, miközben a kitermelés csak 2,7 százalékkal zsugorodott, így a végeredmény nyereséget mutat.

Ezt Novak maga is elismerte közvetve, mivel kedden jelezte, hogy a kitermeléscsökkentési megállapodásnak köszönhetően a költségvetés bevételeiben az orosz energetikai vállalatoktól származó befizetések aránya 38 százalékról 50 százalékra emelkedett az idei első negyedévben.