Összeülnek az olajminiszterek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC olajtermelésének szinten tartásáról dönt június eleji ülésén - mondta el egy OPEC-forrás, akit az Al Hayat című szaúdi lap idézett csütörtökön.

Termeléscsökkentésről nincs szó, az ülés várhatóan nem tart sokáig, gyorsan le is zárul - tette hozzá.

Nem csökkent Szaúd-Arábia

A forrás szerint Szaúd-Arábia, amely az OPEC messze legnagyobb termelője, nem kíván változtatni azon, hogy továbbra is kielégítse a növekvő kínai és indiai keresletet. A szaúdi termelés csaknem rekordszintű, napi mintegy 10,3 millió hordó.

Ugyancsak a lap által idézett OPEC-illetékes rámutatott arra, hogy az olajszervezeten belül a legnagyobb befolyással rendelkező Szaúd-Arábia nem akarja csökkenteni piaci részesedését mások érdekében. Az Al Hayat című lap jól értesültnek számít olajpolitikai kérdésekben.

A piaci részesedés megőrzése a cél

Az OPEC június 5-én Bécsben tartja a következő fél év termelését meghatározó miniszteri szintű ülését. Az OPEC tavaly novemberi értekezletén néhány gyenge helyzetben lévő tagállam, főleg Venezuela és Irán tiltakozása ellenére döntött úgy, hogy nem csökkenti a napi 30 millió hordós termelési plafont az árak felhajtása érdekében, hanem piaci súlyának megőrzésére törekszik.

Abdalla al-Badri, az OPEC főtitkára akkor azzal érvelt, hogy ha az OPEC csökkentené a termelését, az OPEC-en kívüli termelők azonnal növelnék azt, és a folyamat az olajkartell piaci részesedésének zsugorodásához vezetne.

Az OPEC áprilisi olajtermelése napi 30,97 millió hordó volt, 2012 áprilisa óta a legmagasabb. A 12 tagú OPEC adja a világ olajtermelésének csaknem a harmadát.