Óvatosan tartsuk a portfóliónkban az olajat

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár az olaj ára még mindig a padlón van, 2016 első három hónapjában azt tapasztalhatjuk, hogy az arany, az ezüst és az olaj húzták föl a nyersanyagpiaci alapok teljesítményét, szemben a 2015-ös nagy mínuszokkal. Idén is a kereslet-kínálat alakulása fogja meghatározni az olaj árfolyamát, technikailag 28-30 dollár lehet az alja a kurzusnak.

Korábban az olaj árának emelkedése az észak-amerikai termelés visszaesésének és az olajtermelők esetleges termelés-visszafogásáról szóló híreknek volt köszönhető a Saxo Bank szakértője szerint.

Irán a kulcsszereplő

Hétfőn Teheránba érkezett Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter, hogy tárgyalásokat folytasson hivatali kollégáival az olajkitermelés szintjének befagyasztásáról - jelentette hétfőn az iráni Mehr hírügynökség.

Az oroszoknál egyébként is gond van
A folyamatos recesszió, az alacsony olajár és a rubel meredek gyengülése közepette továbbra sem javul az orosz bankrendszer működési környezete, sőt egyes eszközminőség-mutatók jelentős romlása várható az idén - áll a Moody's Investors Service Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Ezt a felvetést erősíti meg az is, hogy bár a kőolaj ára a világpiacon ismét 40 dollár közelébe ért, a Business Insider szerint egyelőre nem kell tartani további drasztikus áremelkedéstől, az adu szerintük is Irán kezében van.

Vannak még veszélyforrások

A világgazdaságot ismét veszélyes kockázatok fenyegetik, ideértve a lassuló kínai gazdasági növekedést, az erős dollárt és az alacsony nyersanyagárakat. A PwC közgazdászainak legújabb gazdasági elemzése szerint a feltörekvő piacok a legsebezhetőbbek, míg a fejlett gazdaságok a pénzügyi válság után közel egy évtizeddel még mindig a kiutat keresik az alacsony növekedési környezetből.

Közben bár a nyersanyagárak tízéves mélypont közelében járnak, Kína továbbra is bízik egy guineai vasérc-bányászati projektben, noha annak értékét tavaly több mint 1 milliárd dollárral kellett leírni.

Ezt olvasta már?

Angola kész igazodni az OPEC-hez »