Rendesen pumpálják már a naftát a Barátságba

| forrás:
MTI/TASZSZ/Reuters
| olvasási idő: kb. 2 perc

Megkezdték a tiszta nyersolaj pumpálását a Barátság kőolajvezetékbe.

Az Oroszországból elindított tiszta nyersolaj hétfőn elérte a fehérorosz-orosz határt. Öt nap telt el azóta, hogy az európai olajfinomítók felfüggesztették az olajimportot a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj miatt. A Reuters hírügynökség legfrissebb jelentése szerint Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője, Ilja Dzsusz hétfőn kiadott közleménye szerint az olaj a tervezettnek megfelelően, április 29-én, helyi idő szerint 12 órakor elérte a Barátság kőolajvezeték unecsai állomását.

Az Oroszországi Vasutak (RZSD) állami vállalat ugyancsak hétfőn arról számolt be, hogy májustól megkezdheti az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték helyett. Az RZSD korábban jelezte: ötezer tartálykocsit is hajlandó ehhez biztosítani. A tartálykocsikat már feltöltötték olajjal, az első szállítások pedig május elején várhatók. A vasutasok készen állnak arra, hogy biztosítsák az olajszállítást a kellő időben - közölte az RZSD sajtószolgálata. A Belnyeftyehim fehérorosz állami kőolajipari konszern közölte, hogy a fehéroroszországi olajfinomítók még mindig csökkentett üzemmódban dolgoznak, annak ellenére, hogy Moszkva bejelentette, hétfőtől elkezdi a tiszta nyersolaj pumpálását. A Belnyeftyehim április 19-én számolt be a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező olaj szennyezettségéről. Fehéroroszország a múlt kedden leállította, majd másnap részlegesen újraindította az olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását, és az olajtranzit leállt a Barátság kőolajvezeték északi ágán.

Magyarországon a Mol Nyrt. pénteken jelentette be, hogy átmenetileg felfüggeszti a kőolaj átvételét a Barátságon. A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója pénteken Moszkvában elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság olajának szándékos szennyezése miatt. Igor Gyomin szerint kimutatták, hogy szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson. A Szamaratransznyefty-Terminal hétfőn hivatalos honlapján megjelentetett közleményében tagadta, hogy köze van ahhoz, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe.

Mint írják, a Transznyefty által említett állomást 2017-ben eladták egy másik cég számára, amellyel semmiféle kereskedelmi kapcsolatuk nincs. Az orosz energiaügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy Alekszandr Novak tárcavezető Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök utasítására tárcaközi vizsgálóbizottságot állított fel a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében.

Ezt olvasta már?

Meghullott az orosz ipari termelés áprilisban »