Rengeteg acél kell idén is a világnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elsősorban a kedvező globális konjunktúra hatására idén 1,8 százalékkal, jövőre további 0,7 százalékkal nőhet a világ acélkereslete - közölte a nemzetközi acélipari szövetség (The World Steel Association - worldsteel).

Előrejelzésében a londoni székhelyű szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "várakozásait alááshatja a kereskedelmi konfliktus esetleges kiszélesedése".

A worldsteel azzal számol, hogy idén 1,616 milliárd tonna, jövőre pedig már 1,627 milliárd tonna lesz a globális acélkereslet. A szervezet korábban szerényebb, 1,6 százalékos globális keresletnövekedésre számított az idei évre.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Kína a világ vezető acélfelhasználója. Már csak ebből a szemszögből nézve is érdekes, hogy a szervezet legfrissebb előrejelzése szerint az ázsiai ország idei acélkereslete a tavalyival megegyező, 736,8 millió tonna lesz, jövőre pedig 2 százalékkal 722,1 millió tonnára mérséklődik.

A worldsteel várakozása szerint a fejlett országok acélkereslete idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal bővül. A feltörekvő és fejlődő országok acélkereslete (Kínát nem számítva) idén 4,9 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal nő. Indiáé például, amely a világ harmadik legnagyobb acélfogyasztója, idén 5,5 százalékkal, jövőre pedig 6 százalékkal emelkedik.

A worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják. A szervezet korábbi jelentése szerint tavaly 5,3 százalékkal, 1,691 milliárd tonnára nőtt a világ acéltermelése az egy évvel korábbi 1,606 milliárd tonnáról.

A világ acéltermelésének csaknem fele Kínára esik, piaci részesedése 49 százalékról 49,2 százalékra emelkedett tavaly. Az ázsiai ország tavalyi acéltermelése 831,7 millió tonna volt, 5,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Olvastad már? Európa Oroszországért lobbizik?
Az Oroszország elleni szankciók enyhítésére igyekszik rávenni az Egyesült Államok kormányát több EU-tagállam, mivel az amerikai gazdasági büntetőintézkedésekből eredő alapanyag-ellátási kockázatok most már az európai feldolgozószektor aktivitását veszélyeztetik.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Hétfőn öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről.

Csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Az Y-generáció jó része nem gondol a nyugdíjra »