-->

Saját zsákutcájában ragadhat az OPEC

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ha az alacsony olajárakhoz alkalmazkodott amerikaiak növelik az olajtermelésüket, már jövő március előtt összeomolhat a kvótarendszer.

Már az OPEC döntést követően beszakadt az olaj ára, s azóta csak tovább folytatódott az esés. Bár az OPEC és a külső partnerek megállapodtak abban, hogy 2018 márciusáig, azaz 9 hónappal meghosszabbítják a jelenlegi kitermelés csökkentő programot, mégpedig változatlan mennyiségben. Ám ez egyelőre nem szolgál támaszként az olajpiacon.

Kifulladt az együgyű rali

A WTI jegyzése 47 dollár alá süllyedt, vagyis most már ott tartunk, mint ahol május 10-én jártunk, az OPEC rali elején – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője.

Hozzátéve: az OPEC ülések előtti heteket rendre megelőzi az együgyű rali, ezúttal is május 5-től 25-ig emelkedett az olaj ára a 44 dolláros szintről egészen 52 dollárig.

A döntést követően azonban hamar összeomlottak a hetek alatt feltornyozott vételi pozíciók.

Vérszegény intervenció

Tényként kezelte a piac már márciustól a termeléskorlátozás 9 hónapos meghosszabbítását – folytatta Kovács Bálint, az OPEC ülésen ehhez képest kellett volna valamit mondani.

Akár több hónapot, akár újabb tagok felvételét, akár a korábbinál szigorúbb kvótákat.

Nos, úgy tűnik, hogy a szervezet a külsős csatlakozókkal együtt sem tudott hatékonyan interveniálni.

Most minden szem Amerikára tapad

Az elemző véleménye szerint most minden szem Amerikára szegeződik. A tavalyi év legnagyobb meglepetése volt ugyanis az amerikai kitermelők alkalmazkodása az alacsony (WTI esetében 50 dollár alatti) olajárakhoz. Az idei évben az amerikai kitermelés az átlagosan napi 8,9 millió hordóról 9,2 millió hordóra bővülhet, ami jövőre 9,9 millió hordóig emelkedhet.

Saját zsákutcájába szorulhat az OPEC

Amennyiben az amerikaiak tovább növelik a kitermelésüket, akkor az OPEC a saját zsákutcájába szorulhat – mondta Kovács Bálint, aki úgy véli, ebben az esetben számítani lehet arra, hogy a termeléskorlátozási megállapodáshoz csatlakozott külsősök nem mindegyike fog kitartani jövő márciusig. Magyarán könnyen összeomolhat az OPEC kvóta.