Semmire sem jutottak az OPEC-tagállamok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megállapodás nélkül ért véget a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) Bécsben tartott tanácskozása csütörtökön: a tagállamok szakminiszterei nem jutottak konszenzusra az árak és a kínálat szabályozásáról.

Eltérő álláspontok

Miközben a miniszterek gyülekeztek, egyesek megnyilvánulásaiból még úgy tűnt, hogy a szervezet az egység üzenetét küldené a piacok szabályozásának kérdéseiben, amire már évek óta nem képes. Szaúd-Arábia a kollektív kitermelési plafon visszaállítását javasolta, Irán viszont az országonként lebontott kvóták meghatározását szerette volna elérni.

Az ülés után felolvasott nyilatkozatban azonban nem hangzottak el konkrét ígéretek és számok, csupán azt hangsúlyozták, hogy az OPEC-tagállamoknak dolgozniuk kell egy stabil piacért. A nyersolaj világpiaci ára meredeken csökkent azokra a hírekre, hogy az OPEC-tagállamok nem tudtak megállapodni egy új kitermelési plafonról, nem rögzítették a szám szerinti termelési kvótát. Döntés csak arról született, hogy legközelebb november 30-án tartják a szakminiszterek szokásos fél évenkénti bécsi értekezletét.

Új főtitkár

A tanácskozáson megválasztották az OPEC új főtitkárát: a líbiai Abdallah el-Badrit augusztus 1-jén a nigériai Mohammed Barkindo váltja, mandátuma három évre szól. Az OPEC hivatalos kitermelési plafonja 2012. január 1-je óta nem változott, akkor napi 30 millió hordóban rögzítették. A leköszönő főtitkár közölte, hogy a tagállamoknak időre van szükségük a végleges döntés meghozatalára a kitermelés szintjét illetően.

"A piaci helyzet pozitív, az árak helyreállnak. A jövőben megállapodunk valamilyen számban, de ez most lehetetlen, mivel Irán növeli kitermelésének szintjét, Líbiában és Nigériában pedig nem stabil a kitermelés, fennakadások vannak" - mondta Badri.

Nincs rajtuk nyomás

Az olajárak mintegy 80 százalékkal emelkedtek az év elején megütött rekordalacsony szintekhez képest, így az OPEC-re nem nehezedik nagy nyomás, hogy tegyen drámai lépéseket a túlkínálat megszüntetése, illetve az olajárak emelkedése érdekében. A szakminiszterek az előző, tavaly decemberben tartott tanácskozásukon sem rögzítették a kitermelési plafont, hanem úgy döntöttek, hogy támogatják az akkori, napi 31,5 millió hordós kitermelési szintet. Áprilisban azonban már napi 32,44 millió hordó kőolajat hoztak fel a földfelszínre az OPEC-tagállamok, 188 ezer hordóval nőtt a kitermelés.

Az olajkartell megállapodott abban, hogy visszaveszi tagjai közé Gabont, amely két évtizede hagyta el a szervezetet. Napi 240 ezer hordóval Gabon az OPEC legkisebb olajkitermelő országa, egyben a szervezet 14. tagállama.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Rossz idő járt a New York-i piacokra »