Sikerült meggyőzni az ősriválist

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kitermelés mérsékelt emelésében állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai pénteken Bécsben szokásos félévenkénti tanácskozásukon, miután Szaúd-Arábiának sikerült meggyőznie az együttműködésről az ősrivális Iránt.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei abban állapodtak meg, hogy a kartellen kívüli szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal, nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat 1 százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól kezdve - erősítette meg Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter. Irak szerint a valóságban ez napi 770 ezer hordós emelkedést jelent majd, mert több ország, amelyekben nemrégiben csökkent a kitermelés, nehezen tudja majd elérni a teljes kvótáját.

Az OPEC-tagállamok szombaton tanácskoznak a kartellen kívüli nagy olajexportáló országokkal, és akkor öntik végleges formába a megállapodást, majd szeptember elején ismét összeülnek, hogy a tapasztalatok fényében felülvizsgálják az egyezséget. A nagy olajfogyasztók, köztük az Egyesült Államok, Kína és India sürgette az OPEC-tagokat, hogy növeljék kitermelésüket, nehogy hiány alakuljon ki a piacon és elszaladjanak az árak. Irán, az OPEC harmadik legnagyobb kitermelője azt követelte, hogy a szervezet utasítsa el Donald Trump amerikai elnöknek az olajkínálat bővítését célzó felszólítását.

A teheráni vezetés arra hivatkozott, hogy Trump maga is hozzájárult az árak közelmúltbeli emelkedéséhez az Iránra és Venezuelára kivetett szankciókkal. Mindazonáltal a szaúdi energetikai miniszternek a bécsi tanácskozás megkezdése előtt néhány órával sikerült meggyőzni iráni kollégáját, hogy támogassa a kitermelés növelését. Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében.

extracode type="ad" id="in_post"]

Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg. Jelenleg a célt jóval, 40-50 százalékkal meghaladó mértékben teljesítik, azaz a kiindulási, 2016. októberi szinthez képest napi 2,8 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki. Hálid al-Falih arra figyelmeztetett, hogy az év második felében a világ akár 1,8 millió hordós hiánnyal szembesülhet. "Meg akarjuk előzni, hogy olyan hiány és szorítás alakuljon ki a piacokon, mint amit 2007-2008-ban láttunk" - mondta a miniszter azokra az időkre utalva, amikor az olaj hordónkénti ára közel 150 dollár volt.

Ezt olvasta már?

Egyéves mélyponton az olaj ára »