Slagon lopták a gázt

| forrás:
TF-infromáció
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A TIGÁZ szakembereinek a rendőrség segítségét kellett kérnie ahhoz, hogy megszüntethessenek egy életveszélyesen kialakított gázlopást Encsencsen.

A szerelők akár az „orruk után” is mehettek volna a balesetveszélyesen és szabálytalanul kialakított fogyasztási helyre, hiszen a mérőtől egy házilagosan kiépített csatlakozással, gumislagon keresztül vezették be a méretlen földgázt az ingatlanra. Az ellenőrzést a fogyasztó mindenáron el akarta kerülni, ezért a szolgáltató rendőri segítséget kért, amikor a szabálytalan vételező szinte percek alatt igyekezett - bármi áron – megszüntetni és eltüntetni a bizonyítékul szolgáló „rendszert”.

 

Kertek alatt, a szomszédból lopózott a saját ingatlanára, ahol egy késsel akarta elvágni a tömlőt, majd visszahúzni az ablakon annak ellenére, hogy a rendőrség által is rögzített bizonyítékok egyértelműek, többek között egy meleg kályha a slag másik oldalán.

 

A felhasználási helynél a gázmérőt és nyomásszabályzót leszerelte a szolgáltató, s egyben megtette a rendőrségi feljelentést, a rendszer megbontásáért törvény szerint kiszabható kötbért pedig kiszámlázta.

 

Sajnos gyakoriak az ilyen típusú szabálytalan vételezések. A gázlopások mértéke tavaly 70 millió m3, azaz két Velencei-tónyi gázmennyiséget jelentett, 9 milliárd forint értékben.  A TIGÁZ több mint 350 000 alkalommal volt fogyasztói helyen, ebből 72 000 esetben célzott ellenőrzésen, így 13 000 esetben tárt fel szabálytalan vételezést. A gázlopások 50%-a a mérő számlálójának „visszapörgetésével”, a plomba megsértésével, 15%-a mágnesezéssel, a maradék pedig mért rendszer megkerülésével történik.

Ezt olvasta már?

Még jó, hogy nem lepődünk meg - van gáz elég »