Sokan örülnek az olajár-emelkedésnek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az árupiacokon - az ipari fémek kivételével - folytatódott az erősödés, de a nyereség realizálása több szektorban is eladói nyomást váltott ki. Néhány hetes oldalazás után ismét emelkedett a WTI és a Brent nyersolaj ára az elmúlt héten, ennek fő okai a kínálati oldalon fellépő problémák és az amerikai készletek csökkenése voltak. Az áremelkedést természetesen nagy örömmel fogadták a palaolaj-iparágban érdekelt termelők - derült ki Ole Hansen, Saxo Bank elemzőjének összefoglalójából.

Egyelőre megállt az olajár

Az amerikai készletek 3,2 millió hordóval csökkentek a múlt heti jelentés szerint, és ez, a finomítói igények növekedésével együtt, ellensúlyozta a benzinkészletek növekedését és az amerikai termelés – március óta először tapasztalható – bővülését. A WTI nyersolaj hordónkénti ára tavaly október óta először lépett 50 dollár fölé, de úgy tűnik, hogy egy ellenállási szintbe ütközött, miután elérte az 51,67 dollár/hordó árat.

Az arany – és különösen az ezüst – folytatják az erősödésüket, amelyet a június 3-i gyenge amerikai foglalkoztatottsági adatok indítottak el. Ezt a ralit kezdetben az a várakozás motiválta, hogy júniusban már nem lesz kamatemelés, és esetleg júliusban sem. A kötvények zsugorodó hozama, a fokozódó kockázatkerülés és az emelkedő élelmiszer- és energiaárak okozta inflációs fenyegetés jelentenek támogatást a nemesfémek számára, a gyenge amerikai foglalkoztatottsági jelentés hatásán túl. 

Nem csak a dollár a fontos
A dollár alakulása továbbra is fontos, de nem az egyetlen meghatározó tényező a nemesfémek piacán, és véleményünk szerint a Brexit-népszavazás előtti időszak bizonytalansága miatt a nemesfémek továbbra is támogatást élveznek, még egy esetleges dollárerősödés ellenére is. A június 3-i foglalkoztatottsági jelentés előtti időszakban a befektetési alapok egyharmadával vették vissza a long futures pozícióikat, és most zajlik a tülekedés, hogy ezeket visszaépítsék – erős támogatást adva a nemesfémeknek.

Egy olyan környezetben, amelyet a növekedő kockázatok, a negatív kamatok, és most már az infláció növekedésének lehetősége is jellemez (gondoljunk itt a megugró élelmiszer- és energiaárakra), az arany és az ezüst valószínűleg tovább prosperál.

Ezt olvasta már?

Kevésbé javult a fogyasztói hangulat »