Spekulánsok cibálják az olaj árát

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A január különösen volatilisnek bizonyult, és ez alól az utolsó hét sem volt kivétel, amely az olajár látványos korrekciójáról volt nevezetes. Ezt minden bizonnyal az OPEC és Oroszország közti állítólagos alku kapcsán életre kelt spekulációk indították el, amelyek következtében sokan csökkentették a short pozícióikat - tudtuk meg Ole Hansentől, a Saxo Bank elemzőjétől

Akár 20 dollár alá is benézhetünk

A december 4-i OPEC-csúcsot megelőzően több tagország is szorgalmazta, hogy Oroszország egyeztesse lépéseit a szervezettel, hogy megállítsák az olajár esését. Akkor még visszautasításra kerültek ezek a kezdeményezések, majd a decemberi OPEC-értekezlet után következett egy további 40%-os áresés, és már az is felmerült, hogy 20 dollárra esik a hordónkénti olajár.

Ez a korábban elképzelhetetlen esés újra felvetette egy megállapodás lehetőségét Oroszország és Szaúd-Arábia között. A két fél kormányközeli forrásai is ráerősítettek a pletykákra, így a piac reakciója erős volt. Ha mindkét fél 5%-kal csökkentené a termelését – ez a szám már több helyről elhangzott -, az csaknem teljesen megszüntetné a túltermelést és jelentősen megváltoztatná az olajpiac dinamikáját. A rekord nagyságú short pozíciókkal rendelkező befektetési alapok ezekre a hírekre elkezdték lezárni a short pozícióik egy részét.

Fékeződött a növekedés

Mindez jelentős keresletet generált a határidős olajügyletek iránt, és az olaj egynegyedével drágult a múlt hét elejei mélypontjához képest, de a mindkét oldalról érkező cáfolatok hamar lefékezték ezt a növekedést.

Ha elmarad a sok piaci szereplő által várt további növekedés, az negatívan hathat az árra, és újra 30 dollár/hordó alá süllyedhet az ár, de ez alatt a szint alatt már nem valószínű, hogy agresszíven adnák a kereskedők az olajat, hiszen továbbra is számolni kell az árfelhajtó politikai akarattal.

Sokáig nem változhat az ár

Ha azt feltételezzük, hogy az OPEC és az OPEC-en kívüli termelők közti megállapodás nem fog egyik napról a másikra megszületni, akkor egy 30 és 35 USD/hordó közötti oldalazásra számítunk rövidtávon. Egy ilyen megállapodás valószínűleg 40 dollár/hordó fölé lökné az olajat, legalábbis ideiglenesen.

De sok minden egyéb tényezőről sem szabad megfeledkezni: ezek a kínai kereslet kilátásai, az Egyesült Államok termelői kapacitása, Irán szándéka, hogy növelje a kibocsátást, és a Líbia, ahol messze a kapacitás alatt folyik a termelés.

Ezt olvasta már?

Javult a szolgáltatóipari teljesítmény az USA-ban »