Sumákolnak a shortosok az olajpiacon

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Mit sem törődik a piac a halmozódó készletekkel.

Hiába halmozódnak a készletek, az olaj ára annak ellenére is 50 dollár fölé kapaszkodott, hogy az elmúlt hónapokban az OPEC sem tartotta magát a saját termelési korlátozásához. Vajon mi lehet az oka a shortosok feltűnő visszafogottságának?

Veszélybe került a kvóta

Tavaly decembertől idén márciusig 50 és 56 dollár között billegett az olaj ára, majd letörte a sáv alaját, s egészen 47 dollárig csúszdázott, miután kiderült, hogy még Szaúd-Arábia sem tudja tartani a termeléskorlátozás ütemét – mondta Vetter Péter, a Solar Capital üzletkötője. Hozzátéve: az is lefelé tolta az olaj árát, hogy az Egyesült Államokban emelkedik a palaolaj fúrótornyok száma, mivel egyre olcsóbb a kitermelés ezzel a technológiával.

Hamar visszakapaszkodott

Korábban arra számíthattunk, hogy az OPEC szóbeli intervencióval stabilizálja a piacot. Továbbá arra, hogy április közepéig sávozik a piac, miután a következő OPEC ülés májusban lesz, s a tapasztalatok szerint, április közepétől szivároghatnak az előzetes hírek, melyek komolyabban megmozgathatják az olajkurzust. Ehhez képest jóval korábban 50 dollár fölé kapaszkodott az olaj ára.

Nem mernek shortolni

A májusi OPEC találkozóval kapcsolatos várakozások állhatnak a mostani áremelkedés hátterében – vélekedett. Ahogy közeledik a tanácskozás időpontja, egyre kevesebben mernek ezzel szemben spekulálni. Így történhet, hogy miközben egyre több az olaj a világban, nem nő a short állomány. Mert a befektetők ezekben a hetekben inkább a májusi várakozást árazzák, hogy az OPEC majd újra összezárja sorait, s megerősíti a termelési korlátozást.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Reggelhez képest javított a forint »