Szaúd-Arábia kitart az olajmegállapodás mellett

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC legnagyobb olajtermelője, a Szaúd-arábiai Királyság 80-100 dolláros olajár elérésére törekszik a Reuters hírügynökséget tájékoztató olajipari források szerint, ami arra utal, hogy nem célja az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők között létrejött önkéntes termeléskorlátozási megállapodás feladása annak ellenére sem, hogy az már közel elérte kitűzött célját.

Emelkedett az olajár

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország vezetésével a nagyobb, szervezeten kívüli olajtermelők között 2017 januárjától van érvényben megállapodás a világpiaci túlkínálat csökkentéséről önkéntes termeléskorlátozással.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A megállapodás hatályát legutóbbi találkozójukon 2018 decemberéig hosszabbították meg, és júniusban ülnek össze ismét az elért eredmények áttekintésére.

A termeléskorlátozásnak köszönhetően az olajár az idén már (hordónként) 73 dollár feletti árat is elért, ami a legmagasabb 2014 novembere óta. Az olajár 2014 közepén kezdett lecsúszni a szaúdiak által 2012 óta preferált 100 dollár feletti szintről újabb források, mint például az észak-amerikai palaolaj világpiaci belépése miatt.

Mégis marad a megállapodás?

A termeléskorlátozási megállapodás azonban már közel elérte célját, mivel az iparosodott országok nyersolajkészlete az öt éves gördülőátlag közelébe csökkent. Februárban "mindössze" 43 millió hordóval haladta meg az öt éves átlagot, miközben 2017 januárjában még 340 millió hordóval állt felette.

Semmi arra utaló jel nincsen azonban, hogy a Szaúd-arábiai Királyság a megállapodás többi részesével együtt felhagyni készülne a korlátozással. Éppen ellenkezőleg, az OPEC-en belül az elmúlt időkben pont a szaúdiak mutatkoztak a leginkább héjának az árak alakításának kérdésében, ami homlokegyenest szembe megy korábbi politikájukkal. Az egykor héjaként elhíresült Irán viszont most már alacsonyabb árakkal is megelégedne mint a szaúdiak.

Az Aramco miatt

Olajipari szakértők szerint a szaúdiak törekvése leginkább arra vezethető vissza, hogy a lehető legmagasabbra szeretnék feltornászni az állami Aramco olajipari konszern piaci tőkeértékét egy kisebbségi pakett tervezett tőzsdei kibocsátása előtt.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató olajipari források szerint a szaúdiak egyáltalán nincsenek megelégedve a 70 dolláros szinttel, hanem 80 és 100 dollár közötti szintre szeretnék feltornászni az olajárat. Szerintük a 70 dolláros olajárat mostantól az alsó támasznak kell tekinteni.

A szaúdiak valószínűleg az Aramco részvénykibocsátását követően is az árak magasan tartására törekednek majd, többek között a Mohamed bin Szalmán helyettes trónörökös által propagált Vision 2030 gazdasági reformprogram beruházási igényeinek a finanszírozásához.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Emelkedni tudott csütörtökön a hazai index árfolyama.

Lehet még tér a gyengülésnek ebben a körben a gyógyszergyártó árfolyamánál.

A 10000 forintos támasz érintését követően csütörtökön már erősödni tudott a...

A réshez indulhat el egy korrekció a távközlési vállalat árfolyamánál.

Elindult a korrekció az olajvállalat árfolyamában, további emelkedés jöhet...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az oroszok húzzák le az olajárat »