Jemeni bombázást áraz az olajpiac

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Opciókkal érdemes megjátszani az olajár emelkedését, amennyiben nem csitul a piaci aggodalom.

Alaposan átmozgatta az olaj árát, hogy a Szaúd-Arábiát és szövetségeseit tömörítő Öböl-menti koalíció légicsapást mért a jemeni lázadókra. A WTI 51,2 dollár körül mozgott reggel, ami a tegnap délutánhoz képest több, mint 8 százalékos pluszt jelent.

Veszélyben a szállítások

A jemeni olajkitermelés nagyjából napi 110 ezer hordó körüli mennyiség, ami a globális olajkitermelés alig 0,2 százaléka – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: nem is a kitermelés veszélyeztetése jelent gondot, sokkal inkább az, hogy a negyedik legnagyobb olajterminál is ebben a régióban van, ahol naponta majdnem 4 millió hordó kőolaj áramlik át. Ebből fakadóan a befektetők arra koncentrálnak, hogy a konfliktus burjánzása a szaúdi olajkitermelést is veszélyezteti.

Sávozás lenne indokolt

A piac most a szaúdi bombázásra figyel – mondta Vetter Péter, a Solar Capital üzletkötője. Szerinte, ha ettől a hatástól eltekintünk, illetve, ha megnyugodnának a kedélyek, akkor a WTI kurzusa visszasüllyedne az idén januári sávba. Ennek alja 44-45 dollárnál, míg a teteje 50-51 dollárnál húzódik.

Fókuszban az 55 dolláros ellenállás

Ha a chartra tekintünk, akkor azt látjuk – folytatta, hogy március 18-án 42,03 dollárnál volt a mélypont. A mostani tető pedig 52,48 dollárnál húzódott.

Hogy mire számíthatunk a konfliktus eszkalálódása esetén? Nos, az 55 dolláros ellenállást érdemes szemmel tartani, ami ebben az évben mindig megfogta az emelkedést. Ennek áttörése esetén 60 dollárig nyílhat tér.

Opciók ideje

Technikai alapon akkor is emelkedésre számíthatunk, ha 51 dollár fölött zárna az árfolyam. A long pozíciókkal azonban nem árt az óvatosság. Nem feltétlen szerencsés most egyszerűen határidőzni, még stoppal sem, mert könnyen kiütheti a pozíciónkat egy leszúrás.

Talán most jött el a opciók ideje, mert így rögzíteni lehet a maximális veszteséget, ami nem haladhatja meg az opció díját.

Csúcson a készletek

A készletadatok sem nyújtanak kapaszkodókat, hiszen az EIA-jelentés szerint 8,2 millió hordóval bővültek a nyersolajkészletek, miközben a befektetők csak 5,1 milliós plusszal számoltak. De az amerikai olajkészletek is 466,7 millió hordóra emelkedtek, s ez 1982 augusztusa óta a legmagasabb érték.

Hiába magasak a készletek, ha közben emelkedik az olaj ára.

 

Ezt olvasta már?

Kezdenek megnyugodni a piacok, elindult lefelé az olajár. »