Tovább megy az egyeztetés az olajról?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Lukoil orosz olajvállalat alelnöke szerint az év végéig megszületik a megállapodás az olajtermelők között a kitermelés befagyasztásáról.

Leonyid Fedun, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég alelnöke úgy fogalmazott kedden, hogy "a piacnak és az egyes olajtermelőknek, így Szaúd-Arábiának és Iránnak is az az érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás".

A vállalati vezető megjegyezte: jó felvetésnek tartja, hogy a mostani szinten történjen a termelésbefagyasztást. A TASZSZ jelentéséből az nem derült ki, hogy a Lukoil alelnöke ezt honnan vette. Egyes értesülések szerint a vasárnapi dohai fiaskó után a háttérben folytatódnak az egyeztetések.

Az iráni olajügyi miniszterhelyettes szintén kedden beszélt arról, hogy az ország olajtermelése két hónapon belül eléri a szankciók előtti, napi csaknem 4 millió hordós termelést.

A vasárnapi dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország vett részt. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten történjen a befagyasztás. Ez egyébként Oroszországnak - a világ legnagyobb olajtermelőjének - különösen kedvezett volna, hiszen januárban rekordszintű volt termelése. Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán is csatlakozzon, amely jelen sem volt a megbeszélésen.

Teherán azért maradt távol, mert szerinte igazságtalan, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók évei alatt mások figyelmen kívül hagyták a piaci realitásokat, és folyamatosan növelték az olajtermelést. Most pedig, hogy januártól feloldották a Teheránnal szembeni szankciókat, épp a túltermelők akarják rákényszeríteni Iránt arra, hogy a januári, a szankciók feloldása előtti alacsony termelési szinten rögzítse olajtermelését.