Trump kilőtte az olaj árát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ami a kitermelési kvótát erőltető OPEC tagoknak hónapok óta nem sikerül, azt Donald Trump egy Twitter bejegyzéssel elintézte.

Azóta nem voltak ennyire optimisták az olajopciókban utazó traderek, mióta a WTI 100 dollárnál is többet ért hordónként - írja a Bloomberg.

Az „optimizmus” hátterében a piaci „pesszimizmus” állhat. Az olaj az elmúlt napokban nagyot szárnyalt. A WTI egészen 67,5 dollárig kapaszkodott, a Brentet ma reggel hordónként 72,2 dolláron jegyezték.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Négy éve nem volt ekkora call ferdeség

2014. június 30-a óta a legmagasabb szintjére ugrott az úgynevezett call ferdeség, mely azt méri, hogy mennyivel több befektető hajlandó fizetni egy call opcióért, mint egy putért – hívták fel a figyelmet az Equilor elemzői. Hozzátéve: az OPEC havi olajpiaci riportja adhat ma újabb impulzust a kurzusnak, ezért továbbra is izgalmas mozgást végezhet a nyersolaj ára.

Ugye, aki az opciót megveszi, jogot szerez arra, hogy put opció esetén egy bizonyos áron eladja az adott instrumentumot, call opció esetén pedig megvegye azt. Ha például, 67 dolláron veszünk egy 2 hónap múlva lejáró call opciót, akkor arra számítunk, hogy az előttünk álló időszakban emelkedik majd az olaj ára.

Trump és Putyin fűtik az olaj árát

Az olajpiaci ármozgás hátterében Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök éles pengeváltása állhat. Ami elbizonytalanította az amerikai befektetőket.

Az ügy előzménye egy feltételezett szombati vegyifegyver-támadás Szíriában, melyet az Aszad-rezsimnek tulajdonítanak a nyugati szövetségesek. Trump Twitteren figyelmeztette Moszkvát, hogy amerikai rakétatámadásra számíthat Szíriában. Erre válaszul az oroszok közölték, hogy minden rakétát le fognak lőni, de még a kilövőállomásokat is megsemmisítik.

Ezt követően Putyin a Kremlben reményét fejezte ki, hogy végül sikerült konstruktív mederbe terelni a vitát.

Nem figyelnek a készletekre

A helyzet esetleges eszkalálódása bizonytalanságot okoz a piacokon, mert a két nagyhatalom eddig elkerülte a közvetlen konfrontációt Szíriában.

Amíg a tengerentúli részvények árfolyama hirtelen esni kezdett, a nyersanyagok árát felfelé hajtja a fokozódó feszültség. Az olaj ára annak ellenére is emelkedni tudott, hogy az EIA jelentése szerint tovább nőttek az USA nyersolajkészletei és a kitermelése is.

Ezt olvasta már?

Továbbra is gyengélkedik a forint »