Tudod, mi a menő? - a pálmaolaj

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Idén emelkedhet a pálmaolaj ára, részben mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült. A második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát.

A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban. A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat. A biodízel-termelők részéről nő a pálmaolaj iránti kereslet, és ez is árfelhajtó. Indonéziában szeptember óta előírás, hogy minden dízelbenzin biodízelt is kell hogy tartalmazzon.