Ugrott a kukorica ára

| forrás:
Magro.hu
| olvasási idő: kb. 1 perc

2014. márciusában jelentősen, összesen 6,32%-ot növekedett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10371,88 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az emelkedés elsősorban a kukoricának volt köszönhető, mely termény átlagos felvásárlási ára 5,79%-ot nőtt a harmadik hónapban. Az ukrán helyzet miatti bizonytalanság már március első hetében jelentősen, 45 ezerről 48 ezerre növelte meg a tonnánkénti árat és ez az árszint azóta állandósult. Aktuálisan a takarmánykukorica 48 614 Ft-ba kerül.

A búza ára ugyanakkor érdemben nem változott a piactéren. Szinte egész márciusban az 55 ezer Ft közelében mozgott.

Mivel Ukrajna a világ harmadik legnagyobb kukoricatermelő országa, az ottani bizonytalanság hírére márciusban a világ szinte összes jelentős árutőzsdéjén emelkedett a gabonafélék ára. A vélt vagy valós ukrajnai logisztikai problémák miatt az áruszállításban és a kialakuló pánikhangulatban a kereslet az amerikai készletek felé fordult erőteljesebben, amik együttesen felhajtották az árakat. Azóta a helyzet némileg konszolidálódott és az árak az elért magas szinten stabilizálódtak.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Végét járja a napraforgó aratása Békésben »