-->

Erre a fémre érdemes lesz figyelni

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az ipari felhasználás növekvő igényt támaszt a lítium iránt, amely ugyan elegendő mennyiségben áll rendelkezésre, ám geopolitikai jellemzőiből adódóan kockázatoknak van kitéve. A Solar Capital friss elemzése szerint az alkálifémek közé tartozó nyersanyag árfolyama az elmúlt 10 évben a háromszorosára nőt és a jelenlegi előrejelzések szerint ez a növekedés még jó ideig kitarthat. 2020-ra a lítium globális kereslete a várakozások szerint meg fog duplázódni.

A lítium a legkönnyebb szilárd halmazállapotú elem, fele akkora a sűrűsége, mint a víznek. A mellett hogy könnyű és szilárd még rendkívül reakcióképes is, ezért az 1817-es felfedezése óta eltelt kétszáz évben felhasználási köre folyamatosan bővülni tudott. A ’40-es évektől a lítium-karbonátot és a lítium-citrátot a mániás depressziós zavarok kezelésében kedélyjavító gyógyszerként alkalmazzák. 

Száz évre elegendő az ismert készlet

Napjainkban a fém keresletének 37%-át az üveggyártás, 11%-át a kenőanyaggyártás és 20%-át az akkumulátorgyártás adja, utóbbi folyamatos növekedést mutat. Arról, hogy mennyi kitermelhető lítium áll rendelkezésünkre csak bizonytalan elképzeléseink lehetnek. 

Az USA Földtani Kutató Intézetének becslései szerint 14 millió tonnányi kiaknázható mennyiség van még a bolygón, míg más optimistább becslések 12-39 millió tonna közötti mennyiséget is elképzelhetőnek tartanak. Ezek ideális körülmények között 100 évre is elegendőek lennének, ám a kitermelésnek és a lelőhelyek felkutatásának fizikai és anyagi korlátai vannak.

Földrajzilag a lelőhelyek elhelyezkedése nem túl előnyös (a fejlett világ számára), mivel a tartalékok 85%-át, a „lítium-háromszögnek” nevezett, három dél-amerikai országból (Chiléből, Argentínából és Bolíviából) álló térség birtokolja. Néhány éve pedig Afganisztánban találtak nagyobb lelőhelyeket.

Kínának és Ausztráliának is akadnak még, kevésbé jelentős lelőhelyei, míg az USA a készletekből csak 3%-os részt mondhat magáénak.  Meghatározó mennyiséget ugyanakkor csak Argentína és Chile állít elő. A világ készleteinek felét birtokló Bolívia csak nem régen indított kísérleti kitermelési programot, amelytől az elkövetkező pár évben még nem várnak túl nagy teljesítményt.

Jövedelmező üzlet a kitermelés

A lítium piacot 4 nagyvállalat uralja: a Talison Lithium, a Sociedad Quimica & Minera de Chile, az FMC és a Rockwood Holdings, melynek árfolyama meggyőző éves teljesítményt mutatva, néhány hónapos konszolidáció után történelmi magasságokba szökött. A részvény a 69 dolláros ellenállást is legyűrte, ami egyértelműen a további növekedés irányába mutat.

A kitermelés rendkívül jövedelmező üzlet, mivel a költségek a feldolgozással együtt is csak a piaci ár egyharmadát teszik ki, ami igen magas árrést biztosít. Az elektromos és hibrid meghajtású autók elterjedésével és az okostelefonok, táblagépek növekvő népszerűségével a lítiumot tartalmazó akkumulátorokra is egyre nagyobb a szükség.

Ezeknek a termékeknek a keresletbővüléséből egyenesen következik a lítium árfolyamának növekedése is. A kitermelés mellett, ugyan már megjelent az újrahasznosítás lehetősége, de ennek széleskörű alkalmazása még várat magára, mondhatni gyerekcipőben jár, így jelenleg az árfolyam növekedés fékje sem lehet.

Szigorú kormányzati ellenőrzés

Örülhetnek a lelőhelyjel rendelkező országok, mivel gazdasági teljesítményüket jelentősen megdobhatja ennek a keresett fémnek a felfutása. Afganisztán a várható kitermelést és a hozzá tartozó iparágat a gazdasága gerincének szánja, amely az évek alatt egyszerre teremthet munkahelyeket és hozhat dollár milliárdokat.

A dél-amerikai országok is profitálnak a jelenlegi folyamatokból, Chile a tavaly kiírt 20 éves kitermelési koncessziójából 350 millió dollár bevételre számít, míg a legszegényebb országok közé tartozó Bolívia, Hollandiával kötött megállapodást egy lítium-gyártó üzem felállításáról. Az Evo Morales vezette kormány nagy reményeket fűz a nyersanyaglelőhelyek kiaknázásához. Véleményük szerint a kitermelés, a feldolgozás és valamennyi munkafolyamat csak szigorú kormányzati ellenőrzés mellett valósulhat meg.

Beszállási lehetőség kisbefektetőknek

De nem csak az országok, a kisbefektetők is kivehetik a részüket a termék sikeréből, amennyiben az árfolyam növekedésére spekulálnak. 2010-től a Global X Lithium ETF-en keresztül is megtehetik ezt.

A tőzsdén kereskedett alap a legnagyobb lítium kitermelő és feldolgozó vállalatok teljesítményét mérő Solactive Global Lithium Index mozgását követi le. Az akkumulátorgyártók részvényein adott esetben a szektortársak átlagánál nagyobb hozamokat is realizálhatunk, ezért érdemes lehet keresni a megfelelő beszállókat.