Vége a kvótának?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Akár már a következő ülésen az olajtermelés növeléséről dönthet az OPEC.

Visszacsúszott az olaj ára, s most a piac azt figyeli, vajon mit lép az OPEC, amely eddig kitartott a termelési kvóta mellett.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Csökkennek az amerikai készletek

A WTI 72 dollár alá csúszott annak ellenére, hogy az amerikai olajkészletek 1,3 millió hordóval csökkentek az elmúlt héten az API adatai szerint – mondta Bukta Gábor, az Equilor elemzője. Hozzátéve: ugyanakkor a ma megjelenő hivatalos EMA riport ettől akár nagyobb mértékű, 2 millió hordós esésről is beszámolhat.

Termelésnövelésről tárgyalnak?

Szerinte az olaj világpiaci árának esése mögött inkább az húzódhat, hogy az OPEC feltehetően a kitermelés növeléséről dönthet leghamarabb júniusban, amely a venezuelai és az iráni kínálattal kapcsolatos aggodalmakra adhat választ.

A szaúdi, az orosz, valamint a kartell miniszterei valószínűleg többek közt erről is tárgyalhatnak majd ezen a héten, ami fordulópontot eredményezhetne az eddig folytatott kitermelés csökkentő intézkedéseket követően.

Mindenkinek jó a 60-70

Mint mondta, tulajdonképpen Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok számára is komfortos a 60-70 dolláros sáv. Amíg Oroszországnak a költségvetés stabilitása miatt fontos, hogy az olajár ne süllyedjen le, az amerikaiaknak meg a palaolaj termelők magasabb költsége miatt. Addig az olcsón termelő szaúdiak számára még az is szempont, hogy ne szálljon el a kurzus.

Ezt olvasta már?

Felpumpálta profitját az orosz cég »