Venzuela törlesztett a Rosznyefty-el szemben

| forrás:
MTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajvállalat kedden azt közölte, hogy termelésének növelését tervezi az idén, és bejelentette, hogy a venezuelai PDVSA olajcég törlesztette a vele szemben fennálló adósságának csaknem a felét.

Ugyancsak kedden a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő "BB pluszról" egy fokozattal "BBB mínuszra" javította, ezzel befektetési szintre emelte a Rosznyefty adósi besorolását. Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyefty azzal számol, hogy idén 3-4,5 százalékkal növeli az olajtermelését tavalyhoz képest, amikor a termelése 2,1 százalékkal, 230,2 millió tonnára emelkedett. A Rosznyefty kedden ismertetett jelentése szerint a PDVSA venezuelai állami olajipari konszern tavaly visszafizette az orosz vállalattal szemben fennálló tartozása mintegy felét. A PDVSA adóssága 2018 végén 2,3 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 4,3 milliárd dollár után. A teljes tartozás része az a 2016 novemberében a Rosznyefty által nyújtott 1,5 milliárd dollár "gyorssegély", amiért cserébe a venezuelai cég fedezetként felajánlotta amerikai érdekeltsége, a Citgo Petroleum 49,9 százalékát.

A Citgo Petroleum egyebek között három olajfeldolgozóval és benzinkút-hálózattal rendelkezik az Egyesült Államokban. A Citgóé az amerikai olajfeldolgozói kapacitás csaknem 5 százaléka. Amennyiben a PDVSA fizetésképtelenséget jelentene, a Rosznyefty ellenőrzést szerezhet a Citgo fölött.

Ezt olvasta már?

Tovább csökkentheti az olajtermelést az OPEC+ »