-->

Záruló shortok húzzák fel az olajat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az árupiac közel két hónapja a legjobb teljesítményt nyújtotta az elmúlt héten. A dollár gyengült, annak megfelelően, hogy a pénz a magasabb hozamú és nagyobb kockázatú eszközöket keresi világszerte, de a legnagyobb hatása mégis annak volt, hogy folytatódott a short pozíciók lezárása az olaj piacán. Az olaj áremelkedésének jellege az elmúlt héten azokra az időszakokra emlékeztetett, amikor a piac ellátási zavaroktól félt - foglalta össze Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője.

Szaúd-Arábiának nem sürgős

Az olaj árának növelését célzó verbális intervenciót még az OPEC kisebb súlyú tagjai kezdték el, de amikor Szaúd-Arábia energiaminisztere is csatlakozott a kórushoz, a piacnak már reagálnia kellett.

Míg az OPEC gyengébb tagjai kétségbeesve küzdenek a magasabb árakért, addig Szaúd-Arábiának valószínűleg annyi is elég, hogy a Brexit-szavazás utáni mélyhullámból kimásszon az olaj, és stabilizálódjon 50 dollár/hordó körül az ár.

Az mindenesetre sikerült Szaúd-Arábiának, hogy megváltozott a piac hangulata, és csökkent a határidős piacon a short pozíciók száma - mutat rá az elemző.

Zárultak a shortok

Az augusztus és a szeptember rendszerint a kínálat növekedését hozza el a piacokra, mivel a finomítói kereslet csökken. Az elmúlt öt év mindegyikében csökkent az olaj ára szeptemberben. Ezt megelőzendő volt szükség a piaci hangulat befolyásolására: a termelés csökkentésének már a lehetősége is elég lesz ahhoz, hogy a kereskedőket visszatartsa az agresszív szeptemberi shortoktól.

Mindenesetre megismerhettük a szaúdi olajminiszter piacbefolyásoló erejét a jelen helyzetben, mert kétségünk sem lehet afelől, hogy a short pozíciók lezárását az olajminiszter szavai váltották ki.

Ha az olaj ára 50 dollár/hordó körülire emelkedik és ott is marad, akkor az OPEC valószínűleg nem kezd különösebb akcióba a szeptember végi, Algiers-ben tartandó találkozóján.

"Nem látunk különösebben nagy teret az áremelkedésre, és arra számítunk, hogy a Brent-olaj az 50-52 dollár/hordó sávban talál ellenállást, mielőtt visszatérne a 45-50 dollár/hordó sávba" - áll a szakértő véleményében.