A HSBC szerint szolídabb lesz a kőolaj átlagára

| forrás:
MTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A HSBC jócskán rontotta a Brent és a WTI olajfajták idei hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzését, elsősorban arra a várakozására, hogy az Egyesült Államok jelentősen növeli a termelését.

A HSBC, a legnagyobb európai bank legfrissebb becslésében azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta idei átlagára 64 dollár lesz az eddig várt 80 dollár helyett. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta idei átlagárával kapcsolatos várakozását 74 dollárról 57 dollárra csökkentette a HSBC. A bank elemzői szerint a kőolaj ára nagyban befolyásolja majd az amerikai olajtermelés nagyságát. Amennyiben a Brent ára 50 és 70 dollár között mozog majd, akkor az amerikai olajtermelés idén átlagosan napi 800 ezer hordóval bővül. Kedden, röviddel 8 óra előtt a Brent 80 cent (1,36 százalék) drágulással, 59,79 dolláron állt, a WTI ára 71 centtel (1,41 százalékkal) 51,22 dollárra nőtt.

Az Egyesült Államok olajtermelése már most rekordközeli szinten áll és idén minden bizonnyal újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget. Az Egyesült Államok hosszú évtizedeken keresztül a világ legnagyobb olajtermelője volt. A Szovjetunió olajtermelése 1974-ben, a szaúdi olajtermelés pedig 1976-ban körözte le az amerikait. A 70-es évek végén a szovjet olajtermelés harmadával múlta felül az amerikait, a 80-as évek végén pedig már a kétszerese volt. Az Egyesült Államok elsősorban a palaolaj-termelés felfuttatásával állhat ismét az olajtermelő országok listájának élére.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Kevesebb bevétel származik kőolajból és földgázból »