A dollár mozgatta meg a forintot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta segítségével megnéztük, hogy teljesített a forint az elmúlt héten.

A forint változékony volt a dollárral szemben

A forint árfolyama az euróval szemben némiképp nyugodt volt a héten. Hétfő és szerda között az üzletelés a 313,1 – 314,2 HUF/EUR sávban folyt. Csütörtökön a forint erősebb értékei az árfolyamot a 312,6 HUF/EUR határra tolták. A hazai fizetőeszköz hónapok óta most van a legerősebb értéken.

Az amerikai dollárral szemben a forint árfolyam volatilitása lényegesen nagyobb volt. Már a hét kezdetén erősödött, ami egészen szerdáig folytatódott. Csütörtökön ismét emelkedni kezdett a forint, elérte a 278,8 HUF/USD szintet, viszont délután visszaesett a 279,5 HUF/USD értékre.

Az EKB politikája csak időt nyer

A hét fő eseménye az Európai Központi Bank (EKB) tárgyalása volt. Az EKB mennyiségi lazítási programját (QE – eszközök felvásárlása a kereskedelmi bankoktól) változatlanul hagyta, így továbbra is havi 80 milliárd euró értékben tervezi az eszközök felvásárlását. A Bank már két hónappal ezelőtt eldöntötte, hogy a jövő héttől kezdve a QE programon belül már vállalati kötvényeket is fog vásárolni. Változás a kamatok terén sem történt.

„Az EKB egyrészt az elmúlt hónapokban kihasználta nem hagyományos eszközeit az infláció támogatására, az eurózóna gazdasági fellendülésére, továbbá az euró gyengítésére is.

„Másfelől viszont a Bank is elismeri, hogy a laza monetáris politika csak időt nyerhet a szükséges költségvetési reformok bevezetésére, amelyeket az eurózóna tagjainak előbb vagy utóbb mindenképpen be kell vezetniük a válsághelyzet elkerülése érdekében” – számolt be az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Javul Magyarország gazdasága

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselője bejelentette, hogy Magyarország gazdasági helyzete fejlődhet 1,5-2 százalékot éves tekintetben, ami a javuló fogyasztói keresletnek és az ingatlanpiac feléledésének köszönhető. Matolcsy György az MNB kormányzója már korábban jelezte, hogy a GDP növekedése a 2016-os évben elérheti a 2,2 százalékot, valamint további jó eredményekre is számít.

Ezt olvasta már?

Reggel még jobb volt estére elromlott a forint »