A felminősítés hozta meg a forint erejét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Lassú hete volt a forintnak egészen tegnapig, mikor is felminősítette országunkat a Fitch Raitings. Nézzük meg az Akcenta segítségével, mi történt a héten devizánkkal.

Gyengült a forint a héten

A forint-euró pároson nem történt lényegesebb változás. Hétfőn és kedden az árfolyam aránylag szűk sávban mozgott, mégpedig a 314-316 HUF/EUR értékek között. Szerdán a forint enyhén gyengült és ezeket az értékeket megtartotta csütörtökig. A csütörtök délutánt az árfolyam a 316,8 HUF/EUR szinten zárta.

A hazai fizetőeszköz volatilitása a dollárral szemben a hét kezdetén nagyon alacsony volt. A kereskedés a 278 HUF/USD érték körül zajlott. Szerdán a forint gyengült és veszteségeit még tovább növelte, így reagált a piac az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalásának eredményére. Fontos jelzés érkezett a piacok számára, miszerint nagy a valószínűsége annak, hogy a kamatok emelése már júniusban megtörténik. A forint csütörtökön is veszteséges volt, és a nap végét 282,6 HUF/USD határon zárta.

Magyarország nem fogadja meg a javaslatokat

Az Európai Bizottság (EB) Magyarország számára kiadott egy gazdasági javaslatokat tartalmazó csomagot.

„A Bizottság az országot arra ösztönzi, hogy a 2016-os évben további megtakarításokat érjen el az államháztartásban, ezáltal jusson el a 0,3 százalékos GDP szintre. 2017-ben ezeknek a megtakarításoknak a 0,6 százalékot el kellene érniük. Az EB továbbá azt is javasolja, hogy a kormány csökkentse bizonyos ágazatok adóterhét, továbbá az alacsony jövedelmű lakosok csoportjára háruló adót is” – számolt be az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Utolsó javaslatként azt fogalmazta meg, hogy Magyarország alakítsa át a közmunka kötelezettséget, helyette a munkaerőpiacon produkáljon változásokat, így támogatva a munkanélkülieket.

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter az EB tanácsaihoz hozzátette, hogy az országnak nem szükséges a felsorolt ajánlásokat bevezetnie, mivel az államháztartás stabilizálódott. Ezen felül a kormány figyelmét jelenleg a nemzetközi vállalatok tevékenységére szeretné összpontosítani annak érdekében, hogy korlátozza domináns szerepüket.

Megindult a forint a felminősítésre

Jelentősen erősödött a forint a péntek esti felminősítés után, az euró árfolyama 315 forint alá gyengült a nemzetközi devizapiacon.

Pénteken napközben a 317 forintot is elérte az euró árfolyama, a Fitch bejelentése után azonban hirtelen 315 forint alá gyengült, és szombat hajnalban is tartotta ezt a szintet.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »