A font ellen fogadnak

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A korábban közölt adatoknál valamelyest gyorsabb volt a 2015-ös évben Nagy-Britannia növekedési üteme. Az elmúlt időszakban megismert éledező inflációs és pozitív kiskereskedelmi értékesítési adatok ellenére a brit fizetőeszköz továbbra is masszív eladói nyomás alatt van.

Romlanak a brit gazdaság pénzügyi stabilitásának kilátásai, és ennek okai között szerepel a brit EU-tagságról tervezett népszavazás is - áll a brit jegybank pénzügyi szakpolitikai bizottsága (Financial Policy Committee, FPC) kedden ismertetett féléves jelentésében.

Megjárhatja a font

A Bank of England szakbizottsága - amelynek feladata a rendszerszintű pénzügyi kockázatok feltárása és elhárítása - a nyolcoldalas jelentésben megállapítja, hogy a tavaly novemberben kiadott előző helyzetértékelés óta erősödtek a globális környezetből eredő kockázatok, de a brit pénzügyi stabilitási kilátásokra a legjelentősebb rövid távú hazai kockázatot a június 23-ára kiírt EU-tagsági népszavazás jelenti.

Az FPC szerint a referendum okozta bizonytalanság a legmarkánsabb hatást a fontra gyakorolja már most, de ha e bizonytalanság erősödik és elhúzódik, az növelheti a befektetők által az egyéb brit befektetési termékek tartása fejében követelt kockázati felárakat is.

Ez a font további leértékelődéséhez vezethet, és érintheti a finanszírozási költségeket, sőt a finanszírozási források hozzáférhetőségét is az adósságpiaci szereplők széles köre számára - áll a Bank of England pénzügyi szakbizottságának keddi elemzésében.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Ismét a lejtmenet jellemzi a forintot »