A font ellensúlyozta az euróvételt

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legutóbbi COT-riportban vizsgált egyhetes időszak alatt (augusztus 16-22) a spekulatív dollárpozíciók összességében nem változtak a nyolc IMM ((International Monetary Market) devizával szemben. Ezen belül azért volt dinamika: tovább vásárolták az alapok az eurót, de ezt ellensúlyozta a font eladása, amely 10 hónapos csúcsot ért el - írja Ole Hansen, a Saco Bank elemzője

Háromhónapos csúcs

Továbbra is a jen a leginkább shortolt deviza az IMM devizák közül. Az alapok tovább csökkentették az esésre játszó határidős pozícióikat az amerikai részvényindexekben, míg a kötvények terén háromhónapos csúcsra jutott a short pozíciók nagysága.

A vizsgált időszakban 18 százalékkal csökkentették az alapok az árupiaci long pozícióikat – a fémeken kívül szinte mindent adtak. Már ötödik hete tart az arany vásárlása – a nettó long pozíciók 9 százalékkal nőttek a múlt héten.

A tavaly október óta legnagyobb mértékű pozíciónövekedés mögött elsősorban a befektetők kockázatelosztási igénye áll, és ez az igény a Trump körüli bizonytalanságokból, dollár gyengeségéből, az Észak-Koreával kapcsolatos kockázatokból, a részvénypiac ingadozásaiból táplálkozik.

Nem egyértelmű a hurrikán hatása

Harmadik hete adják az alapok a WTI nyersolajat – a kereskedők valószínűleg nem bíznak a jelenlegi szint tartósságában. A Harvey hurrikán megérkezte előtt a benzin nettó long pozíciói 7 százalékkal csökkentek. A hurrikán hatása még rövid távon sem egészen egyértelmű.

Első reakcióként a benzin ára felment amiatt, hogy a finomítók leálltak a termeléssel, a nyersolaj ára pedig lement, ugyancsak a finomítói kapacitás csökkenésével összefügésben. Ugyanakkor a termelői kapacitásokra is hatott a hurrikán – ez igaz mind a tengeri, mind a szárazföldi termelésre (ideértve a palagáztermelőket is). A befektetők figyelmének fókuszában azért továbbra is a finomítói kapacitás alakulása áll.

Ezt olvasta már?

Erősödött reggelre a forint »