A font helyett a dollárra figyeljünk

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ha a Brexit megtörténik, akkor újra kell tárgyalni az uniós költségvetést. Evvel kapcsolatban fontos kérdés, hogy hazánk uniós támogatása hogyan fog változni. Ez már rövidtávon is hatást gyakorolhat a forintra. A jövőhét érdemes lehet a dollárral szemben figyelni a hazai devizát.

Nem csak a dollár lehet érdekes

Halvány gőze sincs a piacnak, hogy mi lehet még a japán jegybankárok tarsolyában. Esetleg Matolcsy telefonszáma?

Nagyon úgy tűnik, hogy a jen menedékké válása keresztbe tett a japán devizapolitikának. És ami a legérdekesebb, miután az alapkamat már negatív, és az eszközvásárlási program is gőzerővel folyik, egyelőre elképzelni sem lehet, hogy mivel tudnak még előrukkolni Tokióban.

Egyre fontosabb menedék

A menedékeszközöknél érdemes ismét megemlíteni a japán jent, amely a ma reggeli kamatdöntő ülést követően már 104-es szint közelébe süllyedt a dollárral szembeni keresztárfolyamot tekintve – mondta Varga Zoltán, azEquilor Befektetési Zrt. elemzője.

A japán jegybankárok nem változtattak az alapkamaton, illetve az eszközvásárlási program méretén. A döntéshozók szerint a japán gazdasági növekedés továbbra is mérsékelt, de várható a belső fogyasztás élénkülése a következő időszakban, mind a háztartások, mind a vállalatok esetén.

Emlékezhetünk, hogy a jegybank januárban vágta a negatív tartományba az újonnan elhelyezett betétekre vonatkozó kamatszintet, a korábbi kommunikáció szerint a további lépések előtt megvizsgálják a negatív kamat reálgazdasági hatásait. Mivel ma nem történt lazítás, jelentősen erősödött a jen árfolyam hajnalban, a dollár-jen jegyzése a fontos ellenállásnak tartott 105-ös szint alá esett. Várakozásuk szerint a 100-105-ös tartományban már várható valamilyen jegybanki beavatkozás a következő hetekben, hiszen az erős jen jelentősen visszahúzza a japán gazdaság növekedését.

Ezt olvasta már?

Forintpiac, mint a hullámzó Balaton »