A forint gyengüléséről szólt a hét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Miközben az infláció még mindig lassú az euróövezetben.

Gyengült a forint

A forint alakulása az euróval szemben ezen a héten viszonylag alacsony szinten volt, így a kereskedelem túlnyomórészt a 310,7 és 312,5 HUF/EUR árfolyam szinten történt. Csütörtök délután 311,8 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték a forintot. Hétfőn a forint az amerikai dollárral szemben 266 HUF/USD árfolyam szinten mozgott, majd kedden visszatért a 265 HUF/USD árfolyam szintre és ezen a szinten maradt szerdán is. Csütörtökön a forint ismét gyengült, így késő délután 266,5 HUF/USD árfolyam szinten állt.

Az infláció továbbra is lassú

Bár az euróövezetben gyors gazdasági növekedést figyelhetünk meg, melynek oka a vállalkozások és a fogyasztók növekvő bizalma és a munkanélküliség csökkenése, de az infláció (legalábbis a fogyasztói) továbbra is lassú. Az euróövezet szeptemberi inflációjának előzetes becslése is ezt támasztja alá, habár a fogyasztói árak 1,5 százalékkal növekedtek az előző évhez képest, de a maginfláció 1,1 százalékra csökkent. Mindezek mellett enyhén csökkent a szolgáltatások inflációja, 1,5 százalékra, ami a kereslet vezérelte inflációs nyomás jó indikátora.

„Az Európai Központi Bank (EKB) azonban az elmúlt hónapokban egyértelműen jelezte a lazább monetáris politikai ciklusban bekövetkezett változást (bár a normálishoz való visszatérés nagyon lassú lesz) és feltételezzük, hogy ezen még a szeptemberi infláció sem változtat” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

A 12 hónapos kilátások továbbra is az euró további erősödését tartják valószínűnek.

Fellendült a magyar kiskereskedelem

A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes becslése szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 4,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a szezonálisan kiigazított és nem kiigazított adatok szerint.

A növekvő kiskereskedelmi eladások a magyar gazdaság jó helyzetét tükrözik, és mivel a reálbérek, valamint a fogyasztói bizalom továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak, a kiskereskedelem előreláthatólag egészen az év végéig sikeres lesz.

Ezt olvasta már?

Stabilan 12000 pont felett a DAX index »