A mexikói peso az amerikai elnökválasztás legjobb indikátora

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az amerikai elnökhelyettesek vitája biztosította. Most először láthattunk erőteljesebb piaci reakciókat Donald Trump és Hillary Clinton szavaira - írja összefoglalójában a Tradebeat.hu elemzője.

Hétfőn este több témában is felszólalhattak a felek, a legfontosabb talán rögtön az első vitaindító kérdés volt, az amerikai gazdaság fellendítéséről. Hillary Clinton a középosztályt emelné fel, infrastrukturális beruházásokkal és minimálbér-emeléssel, míg Donald Trump a külföldre vándorolt amerikai nagyvállalatokat csábítaná haza, ezzel több munkahelyet teremtve USA lakosságának.

Kedden reggel a nagy kérdés minden európaiban az volt, hogy ki nyerte az első vitát. Az előzetes újságírói felmérések alapján Clintont hozták ki győztesnek a médiumok. Az online felmérések azonban Donald Trump győzelmét hirdették. Az USA-ban megjelenő kérdőívek kezdenek kísértetiesen hasonlítani a legutóbbi Brexit felmérőkhöz, amelyet ismerünk, hogyan záródtak…

Az a Donald Trump, akit teljesen esélytelennek hittek sokan, most az LA Times amerikai médium felmérései alapján hajszálnyival ugyan, de vezet ellenfele Hillary Clinton ellen.

Kicsit eltekintve a nevektől és személyektől a tőzsdéken egyértelmű győztest lehetett hirdetni, kedd reggelre ugyanis 2 százalékos előnye volt a mexikói peso-nak a dollárral szemben. Ezt az előny, amúgy a hét kezdete óta tartja a deviza - mutat rá a Tradebeat.hu elemzője.

Donald Trump kijelentései gyengítették leginkább az elmúlt hetekben a mexikói fizetőeszközt, a republikánus jelölt ugyanis többször kitért arra, hogy a mexikói közösség veszi el a munkát az amerikai lakosságtól, és ha megválasztják, falat fog húzni a két ország közé. A gazdasági folyamatok és adatok ezzel szemben biztatóak, a kivitel ugyan esett Mexikóban, de az inflációs és fogyasztói értékek messze a várakozások felett alakulnak.

A kiskereskedelmi értékesítés például 13 éves csúcson pörög, azt lehet mondani, hogy jó formában van a gazdaság.

A mexikói gazdaság jó formában van. forrás: XTB Macrobond

A peso szempontjából azt is meg lehet figyelni, hogy rendszerint korrelál az olajpiaccal, hiszen Mexikó is kitermelő és exportáló ország. Ha megnézzük a WTI könnyűolaj és az USDMXN árfolyamát, akkor kijelenthetjük, hogy eléggé eltávolodtak egymástól, annak ellenére, hogy az olajpiac stabilizálódott az elmúlt időszakban.

Az olajpiaci árak is alacsonyabb szintre húznák az USDMXN-t. forrás: xStation

Mivel az MXN a feltörekvő piaci devizák kosarába tartozik, a csoporttal együtt kellene mozognia, ehhez képest a dél-afrikai pénzzel összehasonlítva elvált a kosártól a peso. Amíg a rand megőrizte, sőt növelte erejét az amerikai dollárhoz képest, az MXN begyengült és a két eszköz a nyáron külön utakon járt.

Ha Clinton nyer az USDMXN és az USDZAR közelebb kerülhetnek egymáshoz. forrás: xStation

Két fontos tényezőt figyelünk egy esetleges Hillary Clinton előnyszerzésnél:

1. megjelenhetnek ismét az eladók az dollár/peso devizapárnál

2. két oldalról is támadhatunk short USDMXN és long USDZAR (dollár/rand), mivel a két eszköz összeérhet egy demokrata győzelem esetén.

Ezt olvasta már?

Az euró ára 332 forint alá hullott »