A régió alakulásáról dönthet a cseh jegybank

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Csütörtökön ülésezik a cseh jegybank, amikor is kiderülhet, hogy a 2008 óta 0,05-ön tartott irányadó rátát megemelik-e. Az ország jelenlegi makroszámai indokolják a szigorítást, amit, ha meglépnek, az elindíthat egy folyamatot a régió monetáris politikáiban is.

Stabil mindkét besorolás

A nemzetközi hitelminősítő Csehországot A1, Lengyelországot egy fokozattal gyengébb, A2 befektetési ajánlású államadós-besorolással tartja nyilván. Mindkét osztályzat kilátása stabil. Keddi elemzésében a cég közölte: Lengyelországban az idén és jövőre 3,2 százalékos, illetve 3,1 százalékos, Csehországban 3 százalékos, illetve 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A cseh költségvetési politikai azonban megfontoltabb, és a cseh államháztartás GDP-arányos egyenlege - amely tavaly strukturális többlettel zárt - 2010 és 2016 között 4,5 százalékponttal javult - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a hazai össztermékhez mért 37 százalékos cseh államadósság-ráta 17 százalékponttal alacsonyabb Lengyelországénál, és a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.

Az okok

Lengyelország intézményi háttere gyengébb Csehországénál, és a lengyel kormány hajlamosabb az erőteljesebb állami beavatkozásra, ami a lengyel szuverén intézményi profil megítélését is terheli - áll a Moody's keddi helyzetértékelésében.

A Moody's nemrégiben mindazonáltal a lengyel államadós-besorolás kilátását is stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, a költségvetési és politikai kockázatok enyhülésével indokolva a döntést.

A Moody's tavaly májusban adott negatív kilátást az addigi stabil helyett a lengyel szuverén besorolásra, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy nőttek a költségvetési kockázatok, és kiszámíthatatlanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal, ami rontja a befektetői környezetet.

Az akkori lépést visszafordító májusi bejelentésében a cég kiemelte, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány tavaly 2,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,6 százalékról.

Ezt olvasta már?

Emeli a béreket a Tesco »