Aggódnak a G7-ek a Facebook devizája miatt

| forrás:
MTI/Reuters/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A G7-ek pénzügyminiszterei aggodalmuknak adtak hangot a Facebook által bevezetni tervezett kriptodeviza, a Libra globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A Párizstól északra fekvő Chantilly városban szerdán kezdődött kétnapos ülés első napján - a francia elnök környezetéből származó információk szerint - a miniszterek részletesen áttekintve a Librával kapcsolatos kérdéseket, úgy döntöttek, hogy gyors cselekvésre van szükség. A megbeszélésen szó volt arról, hogy a G7-eknek fel kell mérni a terrorizmus kriptodevizákkal történő finanszírozása és a pénzmosás kockázatát, azt, hogy a kriptodevizák mekkora destabilizációs veszélyt jelentenek a nemzeti devizákra. Az olasz pénzügyminiszter egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: nem szabad megengedni, hogy a Libra önálló valutává váljon.

Az amerikai Facebook egy hónapja jelentette be, hogy Libra néven saját kriptodevizát létesít online fizetések lebonyolítására, és 2020 elején elindítja a Calibra nevű alkalmazáson keresztül igénybe vehető szolgáltatást. A cél elsősorban az, hogy a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét fizetési lehetőségekhez juttassa, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz. A tervek szerint a vezető devizák kosarához rögzített "garantált" árfolyamú, úgynevezett "stablecoin" virtuális devizaként fog működni. A Libra puszta mérete és árfolyamának számos nemzeti devizához való kötöttsége miatt hatással lehet a globális pénzügyi rendszer működésére és stabilitására is.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Figydlem, mélyponton a forint! »