Akár gyengíthetik is a svájci frankot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svájci jegybank (SNB) fenntartja az 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euróval szemben, szükség esetén kész gyengíteni a frankot, korlátlan mennyiségben hajlandó külföldi devizát vásárolni és más eszközökkel is élni - közölte csütörtökön a svájci központi bank (SNB).

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat.

Az euró csütörtökön délelőtt 1,2230 svájci frankot ért.

Az SNB szeptemberi előrejelzéséhez hasonlóan most is azzal számol, hogy idén 1,5-2 százalékkal nő a svájci gazdaság, jövőre pedig 2 százalék körüli lehet a bővülés. Az idei 0,2 százalékos éves deflációval kapcsolatos becslésén sem változtatott a svájci jegybank, amely jövőre 0,2 százalékos, 2015-ben 0,6 százalékos inflációval számol.

Ezt olvasta már?

Javult a hangulat az euróövezetben »