Álhírekre zuhant a török líra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Történelmi mélypontra esett a török líra dollárral szembeni árfolyama pénteken a török központi bank kormányzójának lemondásáról kitartóan keringő híresztelések hatására.

Erős a nyomás

A török líra 0,7 százalékkal gyengült, és a nap közepén egy dollárért már 2,5248 lírát kértek, amivel megdőlt a korábbi, február 11-én jegyzett rekord. Akkor 2,5149 lírán forgott a dollár, ami minden idők legrosszabb árfolyama volt. Cáfolva a lemondásáról szóló híreket Erdem Basci, a jegybank elnöke igyekezett megnyugtatni a befektetőket pénteken, de a hatás csak rövid ideig tartott, a török líra árfolyama lefelé vette az irányt.

A jegybankra és vezetőjére nagyon erős politikai nyomás nehezedik a kamatok csökkentésének érdekében: Recep Tayyip Erdogan államfő, volt miniszterelnök hónapok óta állhatatosan és egyre agresszívabb hangnemben követeli a kamatok erőteljes csökkentését, mondván, alacsonyabb kamatok szükségesek a gazdasági növekedéshez. A központi bank viszont nem hajlandó feladni óvatos kamatpolitikáját, amíg az infláció vissza nem tér elfogadható szintre.

Kamatcsökkentés is volt

Dacolva a kormánnyal a jegybank tavaly január végén drasztikus mértékben emelte kamatait, hogy megállítsa a török líra elértéktelenedését. Azóta apró lépésekben némileg mérsékelte a kamatokat, legutóbb ezen a héten kedden.

A központi bank kedden 25 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette irányadó kamatát, az egyhetes repokamatlábat, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig 7,25 százalékra mérsékelte. Az egynapos jegybanki hitel kamatát 50 bázisponttal 10,75 százalékra, elsődleges forgalmazói egynapos betéti kamatát pedig 10,25 százalékra vitte le.

Az államfő, a miniszterelnök és a gazdasági miniszter is élesen bírálta a jegybankot a kamatok szerény mértékű csökkentéséért. Erdogan pénteken úgy fogalmazott, hogy hazaárulással érnek fel a magas kamatok. Nihat Zeybekci gazdasági miniszter kijelentette, hogy az alapkamatot 6 százalékra kellene csökkenteni, mert elviselhetetlenül magasak a hitelköltségek.

A fogyasztói árak éves növekedése decemberben 8,17 százalékra lassult a novemberi 9,15 százalékról. Az üzleti várakozások szerint az idei év végére 6,77 százalékra mérséklődik az infláció, ami messze felette áll az 5 százalékos kormányzati célnak.

Idegesek a befektetők

A jegybank függetlensége és a kormányzó jövője miatt aggódó befektetők idegesen reagáltak a kormányzati nyilatkozatokra. Az isztambuli tőzsde irányadó indexe, a BIST 100 jelentősen, 2,06 százalékkal 84 147,51 pontra csökkent zárásra. A tízéves török államkötvények hozama a csütörtöki 8,21 százalékról 8,56 százalékra emelkedett.