Az állampapírok hozamaitól kaphat új erőre a dollár

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A dollár komoly támaszt kapott a hétfői kereskedési napon, amely leginkább annak volt köszönhető, hogy Wilbur Ross kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok módosította Kína legnagyobb telekommunikációs vállalatával, a ZTE-vel kapcsolatos álláspontját. John Hardy véleménye a devizapiac fejleményeiről.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok kifogásolta, hogy a ZTE megsértette az Irán és az Észak-Korea elleni szankciókat, és olyan termékeket adott el a két országnak, amelyekben amerikai alkatrészek voltak.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az Egyesült Államok büntető lépése igen nehéz helyzetbe hozta volna a ZTE-t – ezen enyhített Trump elnök utasítására az amerikai kereskedelmi minisztérium. 

Jelentős támaszt adhatnak a dollárnak a növekvő állampapírhozamok. A 10 éves kincstárjegy hozama újra 3 százalék fölé nőtt, és úgy néz ki, hogy akár a 2011. évi csúcsot is támadhatja, azaz 3,05 százalék fölé is emelkedhet a 10 éves papír hozama. 

Elvesztették erejüket a feltörekvők

Új gyengülési hullám figyelhető meg a feltörekvő piaci devizák körében, nagyot esett az argentin peso, és új mélységekbe került a török líra az amerikai dollárral szemben, miután Erdogan elnök egy interjúban elmondta, hogy nagyobb figyelmet fog a kamatláb-politikára fordítani, ha júniusban újra elnökké választják.

Utalt arra, hogy csökkentené az irányadó kamatlábat, mert az alacsonyabb kamatok kisebb inflációt jelentenek. 

De a túlzott mértékű külső adóssággal küszködő, a negatív spirál kockázatával fenyegetett feltörekvő piaci országok esetében ez nem így működik.

A feltörekvő piacokban érdekelt befektetőknek most különös figyelmet kell fordítaniuk a fejleményekre, mert ha egy olyan méretű ország esetében merül fel az államcsőd lehetősége, mint Törökország, akkor a sérülékenyebb feltörekvő piaci országokra könnyen átterjedhetnek a problémák. 

Nem nyúlt a kamatokhoz a Fed
Nem változtatott az irányadó dollárkamaton májusi kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülését követő bejelentés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »