Az EKB-ra mozgott a forint is

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Akcenta elemzésével kiderítjük hogy teljesített a forint múlt héten.

Veszteséges volt a forint az euróval szemben

Gyengült a forint az euróval szemben. Hétfőn fokozatosan esett a forint értéke, a 306 HUF/EUR szintről a 307,5 HUF/EUR szintre csökkent az árfolyam. Kedden és szerdán a kereskedés a 306 – 307 HUF/EUR sávban folyt, végül csütörtökön délután az árfolyam a 307,5 HUF/EUR szinten zárt.

Az amerikai dollárral szemben a volatilitás minimális volt. Az árfolyam hétfőn és kedden a 279 HUF/USD szint körül mozgott. Szerdán azonban további gyengülést figyelhettünk meg, amely a csütörtöki EKB tárgyalásra reagálva tovább fokozódott. A nap végén a 281 HUF/USD szinten zárt az árfolyam.

Pénteken gyengült a forint

A svájci frank kivételével gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel. Reggel hét órakor az euró 307,34 forinton, a dollár 281,85 forinton, a svájci frank 283,22 forinton, a japán jen pedig 2,7081 forinton állt. A csütörtöki záráshoz képest az euró árfolyama 0,01 százalékkal, a dolláré 0,23 százalékkal, a jené pedig 0,11 százalékkal erősödött, míg a franké minimálisan, 0,01 százalékkal gyengült.

Az euró 0,25 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, 1,0901 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0893, a legmagasabb pedig 1,0931 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal erősödött az euró, 1,0850 frankos árfolyamon forgott. Egy dollárért 0,9953 frankot kértek, 0,26 százalékkal drágult az amerikai deviza. A jenhez képest 0,17 százalékkal erősödött a dollár, kora reggel 104,12 jent ért egy dollár.

Nem okozott meglepetést az EKB

Az új makroadatok nem befolyásolták nagymértékben a piacot, ez azzal magyarázható, hogy a befektetők az EKB csütörtöki tárgyalásának eredményére vártak. A Bank az elvárásoknak megfelelően nem változtatott kamatain. A fő hitelezési kamat a nullás értéken, a betéti kamat a -0,4 százalékos negatív értéken maradt.

Ami a mennyiségi lazítás programot (QE) illeti, az EKB elnöke, Mario Draghi bejelentette, hogy az aktívumok beszerzése 80 milliárd euró értékben egészen 2017 márciusáig folytatódni fog, amely időszakot akár meg is hosszabbíthatják az infláció alakulásától függően. AZ EKB képviselői fontolgatják, hogy még az év vége előtt bizonyos változásokat eszközölnek a QE programban, például bővítik a megvásárolható aktívumok palettáját. Draghi egyelőre nem nyilatkozott a témával kapcsolatban.

„Feltételezzük, hogy a programmal kapcsolatos esetleges változtatások a decemberi tárgyaláson történnek majd meg. Az EKB elnöke hozzátette, hogy a monetáris bizottság nem beszélgetett a QE program meghosszabbításáról, azonban annyi bizonyos, hogy a program lezárása több ütemben fog zajlani.”

„Tehát, a Bank bizonyára fokozatosan fogja tompítani a monetáris expanziót” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Ezt olvasta már?

Stabilan 12000 pont felett a DAX index »