Az EKB rángatta a forintot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mozgalmas héten van túl a forint, Draghiék jól megmozgatták az árfolyamot. Az Akcenta elemzéséből kiderül, milyen héten van túl a hazai deviza.

Mozgások jellemezték a forint árfolyamait

A forint alakulása az euróval szemben a múlt héten kissé ingadozónak bizonyult. Enyhe csökkenések váltakoztak erősödő tendenciákkal, a kereskedés pedig főleg a 312,2 – 314,5 HUF/EUR sávban zajlott.

Csütörtökön délután a világpiaci helyzet sűrűvé vált, mivel délután tartotta ülését az Európai Központi Bank (EKB), és a várakozásoknak megfelelően nem maradt tétlen. A forint délután két óra előtt rövid ideig gyengült az euróval szemben a 315 HUF/EUR határig, ezután visszatért a 314,1 HUF/EUR szintre.

A forint-amerikai dollár devizapár fejleményei elsősorban azon múltak, hogy mi történt a főbb piacokon. Hétfőn a hazai deviza a dollárral szemben jelentősen erősödött, az árfolyam a 293 HUF/USD értéken volt. Kedden és szerdán erősen tartotta magát és a nyereség még kismértékben bővült is.

Csütörtök délután a főbb piacokon meglehetősen viharos történések zajlottak, az EKB ülése rendesen megmozgatta az euró-dollár árfolyamot, ami átterjedt a HUF/USD devizapárra is. A mindkét irányban történt kilengéseket követően a forint délután két óra körül gyengült, és a kereskedés kitolódott a 294 HUF/USD határig.

Az EKB ülésén új intézkedésekről döntöttek

A hét fő napirendi pontja az EKB csütörtöki ülése volt. A Kormányzótanács úgy döntött, hogy a kamatlábat változatlanul hagyja, és a mennyiségi könnyítési (QE) programját 9 hónappal meghosszabbítja. Jelenleg tehát az EKB legalább 2017 végéig eszközöket vásárol a kereskedelmi bankoktól.

Áprilistól azonban csökkenti a vásárlások volumenét a jelenlegi havi 80 milliárd euróról havi 60 milliárd euróra.

„Az EKB az új intézkedéshez hozzáfűzte, hogy a QE program meghosszabbítható, az eszközvásárlás mennyisége szükség szerint növekedhet. Az EKB elnöke, Mario Draghi azt nyilatkozta a sajtótájékoztatón, hogy az EKB betéti kamatláb alatti hozamú eszközöket is vásárol, és a QE keretében megvásárolt kötvények minimális futamidejét 2 évről 1 évre csökkenti” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »