Az elnök változik, a cél marad

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A PMI index a termelő ágazatban októberben 59,3 pontról 58,3 pontra csökkent. A kereskedelmi mérleg többlete augusztusban 458 millió euró volt. A termelői árindex szeptemberben, éves viszonylatban 4,1 százalékkal növekedett - összegezte a közelmúltban történteket heti beszámolójában az Akcenta CZ elemzője.

A Fed ülése sem okozott nagy kilengéseket

A forint az euróval szemben vesztett értékéből, így szerda délután egészen 312 forint/euró árfolyam szintre növekedett.

Még aznap sikerült lefaragni a veszteségeket, majd csütörtökön kissé 311 forint/euró árfolyam érték alatt folyt a kereskedés.

Az amerikai dollár és a forint közti kereskedelem 267 forint/dollár árfolyam határ környékén folyt. Nagyobb mozgásra a Fed ülése után sem került sor, előtte ugyan a forint 268,6 forint/dollár árfolyamszintre gyengült, az ülés után azonban visszatért a 267,3 forint/dollár szintre.

Decemberre várhatóan kamatot emel a Fed

A várakozásoknak megfelelően a Fed nem változtatott a kamaton, azonban a decemberi ülésen majdnem biztosra vehető a kamatemelés.

"Jelenleg az irányadó kamat az 1,00- 1,125 százalékos szinten mozog, a soron következő ülésen pedig nagy valószínűséggel 0,25 százalékpontos emelés várható" – mondta az Akcenta CZ szakértője.

"Az amerikai gazdaságról érkező adatok minden bizonnyal teret engednek a magasabb kamatoknak, ezt szerdán a munkaerőpiacok számai is megerősítették" - tette hozzá.

Az elnök új, de a mentalitás a régi

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Janet Yellen hivatali idejének lejártát követően (2018. február) a Fed új elnöke a Kormányzótanács tagja, Jerome Powell lesz.

Powell, elődjéhez, Yellenhez hasonlóan a monetáris politika fokozatos szigorítását, azaz a lassúbb ütemű kamatemelést támogatja. Ez a politika valószínűleg tovább fogja erősíteni a részvénypiacok növekedését, amelyre Trump elnök is nagy hangsúlyt fektet.

Powell Fed élére történő kinevezésének bejelentésére nem reagáltak túlzottan a piacok, mivel a médiában az utóbbi időben nyíltan folyt róla a beszélgetés, hogy esélyes a posztra, így kinevezését a piacok már elkönyvelték. 

Ezt olvasta már?

Más-más fronton máshogy teljesített a forint »