Az elnök változik, a cél marad

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A PMI index a termelő ágazatban októberben 59,3 pontról 58,3 pontra csökkent. A kereskedelmi mérleg többlete augusztusban 458 millió euró volt. A termelői árindex szeptemberben, éves viszonylatban 4,1 százalékkal növekedett - összegezte a közelmúltban történteket heti beszámolójában az Akcenta CZ elemzője.

A Fed ülése sem okozott nagy kilengéseket

A forint az euróval szemben vesztett értékéből, így szerda délután egészen 312 forint/euró árfolyam szintre növekedett.

Még aznap sikerült lefaragni a veszteségeket, majd csütörtökön kissé 311 forint/euró árfolyam érték alatt folyt a kereskedés.

Az amerikai dollár és a forint közti kereskedelem 267 forint/dollár árfolyam határ környékén folyt. Nagyobb mozgásra a Fed ülése után sem került sor, előtte ugyan a forint 268,6 forint/dollár árfolyamszintre gyengült, az ülés után azonban visszatért a 267,3 forint/dollár szintre.

Decemberre várhatóan kamatot emel a Fed

A várakozásoknak megfelelően a Fed nem változtatott a kamaton, azonban a decemberi ülésen majdnem biztosra vehető a kamatemelés.

"Jelenleg az irányadó kamat az 1,00- 1,125 százalékos szinten mozog, a soron következő ülésen pedig nagy valószínűséggel 0,25 százalékpontos emelés várható" – mondta az Akcenta CZ szakértője.

"Az amerikai gazdaságról érkező adatok minden bizonnyal teret engednek a magasabb kamatoknak, ezt szerdán a munkaerőpiacok számai is megerősítették" - tette hozzá.

Az elnök új, de a mentalitás a régi

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Janet Yellen hivatali idejének lejártát követően (2018. február) a Fed új elnöke a Kormányzótanács tagja, Jerome Powell lesz.

Powell, elődjéhez, Yellenhez hasonlóan a monetáris politika fokozatos szigorítását, azaz a lassúbb ütemű kamatemelést támogatja. Ez a politika valószínűleg tovább fogja erősíteni a részvénypiacok növekedését, amelyre Trump elnök is nagy hangsúlyt fektet.

Powell Fed élére történő kinevezésének bejelentésére nem reagáltak túlzottan a piacok, mivel a médiában az utóbbi időben nyíltan folyt róla a beszélgetés, hogy esélyes a posztra, így kinevezését a piacok már elkönyvelték. 

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Hullámokon lovagol a forint »