Az idén már ne bízzunk az erős forintban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Akár 320 forintra is gyengülhet a hazai valuta árfolyama az év végére, amelynek oka elsősorban az lehet, ha Marine Le Pen nyeri a francia elnökválasztást. Az európai választásokkal járó politikai kockázatokat azonban részben enyhítik azon hírek, hogy javulni látszik a magyarországi gazdasági helyzet - közölte az Akcenta.

Lassan jönnek a források

A magyar gazdaságot folyamatosan lendíti előre az aránylag dinamikusan erősödő fogyasztói kereslet, a másik oldalon azonban a beruházási tevékenységet tompítja az Európai Uniós alapokból származó források lassú lehívása.

A hazai kiskereskedelmi forgalom januárban 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amit segített a rekord alacsony szintű, 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta is. Az Akcenta várakozásai szerint a 2017. évben a magyar gazdaság továbbra is dübörögni fog, és az idei évben a 3 százalékot kissé meghaladó növekedést fog elérni.

Növekedést mutat a maginfláció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utolsó ülésein változatlanul, 0,9 százalékos szinten hagyta a kamatlábat. Az Akcenta szakértői úgy vélik, hogy az MNB a kamatpolitikája keretei között hosszabb időszakon keresztül megtartja ezt az állapotot. Az előző évhez viszonyított infláció februárban elérte a 2,9 százalékot, bár a növekedését egyelőre főként az energiaárak befolyásolják. 

„A maginfláció mindazonáltal ugyancsak növekvő dinamikát mutat, és az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzését úgy érzékeljük, mint egy lehetséges okot a központi bank számára, hogy átértékelje a nem konvencionális monetáris politikáját, és megkezdje restrikciójának mérlegelését.” – mondta Miroslav Novák, az Akcenta elemzője.

A forint fejlődésének kockázatai

A forint számára az euró/forint valuta párban egyértelműen a legnagyobb kockázatot azon eshetőség jelenti, ha Marine Le Pen megnyerheti az elnökválasztást Franciaországban, és ennek következtében a politikai kockázatok Európában meglepő méreteket ölthetnek.

A forint már a Brexitről szóló népszavazás során nagyon érzékenynek mutatkozott az európai politikai kockázatok eszkalációjára, amikor is a 319 euró/forintárfolyam határt feszegette. Másrészről a forint az elkövetkező hónapokban az infláció gyorsabb növekedésére és a gazdaság fellendülésére reagálva jelentős erősödéssel is okozhat meglepetést.

Negatív hatások 

„Ha a közeljövőbe tekintünk, akkor úgy gondoljuk, hogy mindenekelőtt az európai választások (elsősorban Franciaországban) lehetnek negatív hatással a forintra, mégpedig különösen abban az esetben, ha Marine Le Pen győzelme realizálódik. A politikai bizonytalanságtól való félelem egyértelműen kivetülne a pénzpiacokra, és a forint valószínűleg ellenállna az eladási nyomásoknak, amelyek azt egészen a 320-as határig gyengítenék.” - vélekedett Miroslav Novák, az Akcenta szakértője.

Hozzátette: „Elvárásaink szerint a forintra ható, az európai választásokból eredő gyengítő nyomásokat részben tompítja a magyarországi gazdasági helyzet javulása, és mivel nem várjuk M. Le Pen győzelmét, az euró/forint árfolyam esetében a kereskedésnek az elmúlt néhány hónapban tapasztalt sávban kellene folytatódnia, miközben a 2017. év végéig a kereskedés elcsúszhatna a 305 euró/forint árfolyam körüli értékekre.”

Hosszabb távon elsősorban a kereskedelmi többletet és magának a forintnak az euró/forint viszonylatban értendő alulértékelését érzékeli az Akcenta olyan tényezőként, amely a jövőre nézve világosan annak erősödése mellett szólhat.

Ezt olvasta már?

Stabilan 12000 pont felett a DAX index »