Az MNB cibálta a héten a forintot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nézzük, a héten hogyan alakult a forint sorsa az Akcenta CZ szerint.

Sokat gyengült a forint

Ez a hét nem kedvezett a forintnak. Hétfőn és kedden is egy gyengülő trend volt megfigyelhető, amely szerdán tovább folytatódott. Míg hétfő délelőtt az árfolyam a 310 HUF/EUR határán mozgott, addig a szerdai kereskedés végére az árfolyam lecsökkent a 313,2 HUF/EUR szintre.

A forint gyengüléséhez nagyban hozzájárult az MNB intézkedése. Január vége óta nem volt ilyen gyenge a hazai fizetőeszköz. A dollárhoz viszonyítva is hasonló forgatókönyv volt megfigyelhető. A hét elején a 275 HUF/USD szintre gyengült az árfolyam és szerda délutánra elérte a 280 HUF/USD szintet. Ezt az árfolyamot elsősorban a forint gyengülése okozta, nem pedig a külső piaci tényezők.

Csökkentette a kamatokat az MNB

Kedden az MNB nem várt bejelentést tett. Jelentősen csökkentette az alapkamatot, 1,35 százalékról 1,2 százalékra. A feltörekvő piacok körében az MNB lett az első, aki bevezette a negatív betéti kamatot. Szerdától tehát a kereskedelmi bankok egy éjszaka alatt a likviditási többletüket a központi banknál negatív, -0,05 százalékos kamattal is zárhatják. A Lombard hitelek kamatját csökkentették 2,1 százalékról 1,45 százalékra.

Folytatódhat a kamatcsökkentés

Az MNB ezen intézkedéseit azzal indokolja, hogy a monetáris politika ilyen módon történő lazítása szükséges azon feltételek előteremtéséhez, melyek lehetővé teszik a 3 százalékos inflációs cél elérését.

„Az MNB nyilatkozataiból arra következtethetünk, hogy a kamatcsökkentés ezzel még nem ért véget.”

„Előreláthatóan hasonló politikát fognak folytatni, ha az elkövetkezendő hónapokban a forint nem gyengül jelentősen vagy az infláció nem gyorsul fel. A nagymértékű forintgyengülést nem zárhatjuk ki, ugyanakkor az infláció csak valamilyen kivételes esetben nőhet meg ugrásszerűen“ - vélekedett az AKCENTA CZ elemzője.

Ezt olvasta már?

Privatizációval gyorsítanák az euró bevezetését »