Az MNB-nek nem tetszik az erős forint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az MNB rendszeresen megerősíti kijelentését, miszerint a forint árfolyamára vonatkozóan nem határozott meg konkrét célt. Ennek ellenére, az elmúlt 9 hónap alatt a forint euróval szembeni kereskedésén észrevehető, hogy amikor az árfolyam 310 HUF/EUR szint alá csökkent, az MNB mindig új kijelentéssel állt elő a monetáris politika további enyhítésével kapcsolatban - áll az Akcenta elemzésében.

Elkerülhetetlen volt a lazítás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utolsó tárgyalásán (2016.03.22.) radikális változtatásaival igencsak meglepetést okozott a pénzügyi piacoknak. Az összes kamatát lényeges mértékben csökkentette, valamint a fő hitelezési ráta is 1,35 százalékról 1,20 százalékra süllyedt.

A gyorsan feltörekvő piacokon (emerging markets) az MNB az első, amely bevezette a negatív betéti kamatot. Közel három hete a kereskedelmi bankok éjszakára (O/N) elhelyezhetik az MNB-nél a többlet likviditásukat, de csak -0,05 százalék negatív betéti kamattal. Továbbá a lombard kamat, amely a fedezett hitelek (O/N) felhasználására szolgál az MNB-től, szintén csökkent, mégpedig 2,1 százalékról 1,45 százalékra.

„Az MNB az intézkedést azzal magyarázta, hogy a monetáris politika lazítása elkerülhetetlen volt a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez. Az MNB nyilatkozataiból valószínű, hogy a kamatokat még tovább fogja csökkenteni az elkövetkezendő hónapokban. Ezt a folyamatot megfékezheti a forint gyengülése vagy az infláció felgyorsulása” – vélekedik František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

 

A célért mindent?

Nyilvánvaló, hogy az MNB számára az erősebb hazai fizetőeszköz nem okoz örömet, mivel a forintárfolyam az egyik lehetősége, amellyel potenciálisan befolyásolni tudja az infláció dinamikáját.

A 3 százalékos inflációs cél elérése jelenleg a legnagyobb kihívás a központi bank számára, amelyben a forint gyengébb értékei hasznosak lehetnének. Az MNB vágya arra vonatkozóan, hogy a forint hosszú távon gyenge marad, valószínűleg nem következik be, mivel a jelenlegi nullás, vagy negatív kamatok mellett a befektetők esélye nagyon csekély, hogy vonzó lehetőséget találjanak. Épp ezért jelenleg a jövedelmezőbb valutákat keresik, amilyen mostanában a forint is.

Az elkövetkező hónapokban feltételezhetően nagy lesz a forintra ható pénzügyi piacok volatilitásának nyomása, de hosszútávon a befektetői kereslet a hazai fizetőeszköz erősödését fogja okozni, így az árfolyam a 300 HUF/EUR irányba fog haladni. A további mennyiségi lazítás bizonyára nem lesz elegendő, hogy ezt a trendet megakadályozza.

Ezt olvasta már?

Folytatódik a Huawei szappanopera »