Bármikor omolhat a koronagát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma lejár a cseh jegybank kötelezettsége az árfolyamküszöb fenntartására.

Még 2013 novemberében vezették be a svájci mintán alapuló árfolyamküszöböt, melyben a korona euróval szembeni árfolyamát 27 korona körül maximalizálták.

Meddig tartják a gátat?


Éppen ezért nagy piaci várakozás előzte meg a jegybank tegnapi kamatdöntő ülését. Ám ezúttal nem léptek a jegybankárok. Az alapkamat továbbra is 0,05 százalék maradt és a 27-es EUR/CZK árfolyamküszöbön sem változtattak. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jiri Rusnok jegybankelnök elmondta, hogy az árfolyamküszöb eltörlése bármikor megtörténhet, mivel a mai napon lejár a jegybank kötelezettsége.

A Bloomberg konszenzusa május 4-re teszi ennek dátumát, de a piacon keringenek olyan feltételezések, hogy már április elején, egy rendkívüli ülésen sor kerülhet erre. 

Felduzzadt a mérleg

Bár látszólag a könnyebbik oldalon áll a cseh jegybank, azzal, hogy évek óta eurót vesz és koronát ad, hogy megakadályozza a saját deviza túlzott erősödését, ám közben óriásira duzzadt a jegybanki mérleg, ami miatt a gát nem tartható a végtelenségig – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: láthatóan szeretnék elkerülni a svájci frank küszöb eltörléséhez hasonló helyzetet, amikor hatalmas short pozíciók halmozódtak a gáton, majd szinte kiszáradt a piac.

Vágni vagy emelni?

Nincs könnyű helyzetben a cseh jegybank, mert a 2 százalék feletti infláció inkább kamatemelést indokolna, míg az árfolyamgát eltörlésével egyidejűleg 25-50 bázispontos kamatvágás lenne ésszerű. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a korona gyors erősödését, ami nem csak az exportot vetné vissza, de a jegybank is a GDP százalékában kifejezhető veszteséget realizálna óriásira duzzadt mérlegén.

Elkapkodták a put opciókat

Ilyenkor mindig felmerül, hogy miként lehetne megjátszani ezt az előbb utóbb jó eséllyel bekövetkező parkett eseményt? Nos, talán az EUR/CZK put opció vételével. Mert ekkor csak az opciós díjat kockáztatnánk. Más kérdés, hogy sok szolgáltatónál már hiába keressük ezt az eszközt. Túl nagy volt az érdeklődés. Elkapkodták.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem veszik be a jüant a libra kosarába »