Bármikor omolhat a koronagát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ma lejár a cseh jegybank kötelezettsége az árfolyamküszöb fenntartására.

Még 2013 novemberében vezették be a svájci mintán alapuló árfolyamküszöböt, melyben a korona euróval szembeni árfolyamát 27 korona körül maximalizálták.

Meddig tartják a gátat?


Éppen ezért nagy piaci várakozás előzte meg a jegybank tegnapi kamatdöntő ülését. Ám ezúttal nem léptek a jegybankárok. Az alapkamat továbbra is 0,05 százalék maradt és a 27-es EUR/CZK árfolyamküszöbön sem változtattak. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jiri Rusnok jegybankelnök elmondta, hogy az árfolyamküszöb eltörlése bármikor megtörténhet, mivel a mai napon lejár a jegybank kötelezettsége.

A Bloomberg konszenzusa május 4-re teszi ennek dátumát, de a piacon keringenek olyan feltételezések, hogy már április elején, egy rendkívüli ülésen sor kerülhet erre. 

Felduzzadt a mérleg

Bár látszólag a könnyebbik oldalon áll a cseh jegybank, azzal, hogy évek óta eurót vesz és koronát ad, hogy megakadályozza a saját deviza túlzott erősödését, ám közben óriásira duzzadt a jegybanki mérleg, ami miatt a gát nem tartható a végtelenségig – mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: láthatóan szeretnék elkerülni a svájci frank küszöb eltörléséhez hasonló helyzetet, amikor hatalmas short pozíciók halmozódtak a gáton, majd szinte kiszáradt a piac.

Vágni vagy emelni?

Nincs könnyű helyzetben a cseh jegybank, mert a 2 százalék feletti infláció inkább kamatemelést indokolna, míg az árfolyamgát eltörlésével egyidejűleg 25-50 bázispontos kamatvágás lenne ésszerű. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a korona gyors erősödését, ami nem csak az exportot vetné vissza, de a jegybank is a GDP százalékában kifejezhető veszteséget realizálna óriásira duzzadt mérlegén.

Elkapkodták a put opciókat

Ilyenkor mindig felmerül, hogy miként lehetne megjátszani ezt az előbb utóbb jó eséllyel bekövetkező parkett eseményt? Nos, talán az EUR/CZK put opció vételével. Mert ekkor csak az opciós díjat kockáztatnánk. Más kérdés, hogy sok szolgáltatónál már hiába keressük ezt az eszközt. Túl nagy volt az érdeklődés. Elkapkodták.

Ezt olvasta már?

Nagyot esett a Richter 7000 forint közeléből »