Bekeményít ma a dollár?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár Fibonacci támasz közelében jegyzik az euró-dollárt, ami felpattanást sejtet... De délután munkaerőpiaci adatok jönnek a tengerentúlról... Vagyis bármi megtörténhet, akár le is törhet....

Fontos támaszok közelében mozog az euró-dollár, ráadásul híreknek sem vagyunk hiányában. Az EKB már közzétette tavaszi prognózisát, s még makro adatok is érkeznek ma a tengerentúlról.

Lassul az euró-zóna

Az Európai Bizottság tegnap kiadott tavaszi gazdasági prognózisa szerint az euró-zóna egészét tekintve lassuló reál-GDP növekedésre számíthatunk. Az idén 2,3 százalékkal, majd jövőre 2 százalékkal bővülhet az övezet gazdasága, míg az infláció 1,5 százalékos, majd 1,6 százalékos lehet. Érdekes, hogy az előrejelzés nem változott a téli kiadványhoz képest.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az EKB részéről, tegnap Peter Praet igazgatósági tag beszélt az OECD fórumán, de ebben a monetáris politikával kapcsolatban nem volt új információ. Arra azonban külön kitért, hogy az euró-zóna tagországainak gazdaságpolitikáját a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben össze kell hangolni.

Bővülhetett az amerikai foglalkoztatottság

Sokkal izgalmasabb, hogy ma délután érkeznek az áprilisi átfogó munkaerőpiaci adatok az Egyesült Államokból – mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

Hozzátette, az előzetes várakozások alapján a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 192 ezerrel bővülhetett, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalékról 4 százalékra süllyedhetett.

Szerinte érdemes figyelni az órabérek változására is: itt 0,2 százalékos emelkedést várnak havi bázison, mivel amíg nincs béroldali inflációs nyomás, nem számíthatunk számottevő áremelkedésre.

Erősíthetik a dollárt a mai számok

A szerdán megjelent Fed közlemény kitért rá - emlékeztetett a senior elemző-, hogy a jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci folyamatokhoz jól illeszkedik a kamatszint fokozatos emelése, így amíg a jelenlegi ütemben látható a bővülés, nincs szükség agresszívebb ütemű kamatemelésre.

A dollár szempontjából ugyanakkor fontos lehet a mai adatsor, mivel amennyiben a vártnál erősebb számok jönnek ki, tovább erősödhet az amerikai deviza árfolyama az euróval szemben – tette hozzá.

Fibonacci támasz közelében a kurzus

Az euró-dollár árfolyama fontos támasz közelében mozog – mondta Varga Zoltán. A korábbi emelkedő hullám 38,2 százalékos Fibo-szintje 1,1929-nél található, ugyanakkor a 200 napos mozgóátlag letörése szignifikánsnak mondható.

A jelzett támaszról szerinte elképzelhető egy felpattanás a következő napokban, de amennyiben nem sikerül visszakapaszkodni az 1,2000-1,2030-as tartomány fölé, további dollárerősödés várható a következő hetekben.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Egyedül London gyengélkedett »