Bekeményíthet az MNB

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Akcenta elemzésével kiderítjük hogy teljesített a forint múlt héten.

Gyengült a forint az euróval szemben

A forint elveszítette a múlt héten szerzett nyereségei egy részét. A hét első felében főleg a 303,0 – 305,0 HUF/EUR szintek között mozgott, szerdán a 306 HUF/EUR érték fölé kúszott az árfolyam. Csütörtök késő délután a kereskedés a 306,5 HUF/EUR érték körül folyt.

Az amerikai dollárral szemben a forint jelentős veszteségeket szerzett, amit főleg az amerikai deviza fő piacokon való erősödése okozott. A forint a hetet a 272,3 HUF/USD szinten indította, de a hét minden napján veszített értékéből. Csütörtökön elérte a 279 HUF/USD szintet, ami az utóbbi két hónap leggyengébb értékének számít.

Az Egyesült Államok szempontjából a Fed tárgyalásának eredménye volt fontos információ a héten, amit szerdán tették közzé. Az értekezlet eredménye nem okozott nagy meglepetést, de erősítette a Fed decemberi kamatemelésével kapcsolatos spekulációkat. Az EUR/USD árfolyam szempontjából az amerikai munkaerőpiaci adatok lesznek továbbra is fontosak. A Fed központi bankárainak elvárása szerint az adatok legalább megtartják az eddigi pozitív számokat, de akár felül is múlhatják azokat.

Szigorúbb korlátozás következhet

„Az MNB utolsó tárgyalása egyértelművé tette, hogy a monetáris bizottság készen áll a 3 hónapos betéti eszközök szigorúbb korlátozására. Erre akkor lehet számítani, ha a monetáris politika további lazítása nem lesz elegendő az inflációs cél eléréséhez” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

A J.P. Morgan Chase elemzése alapján 2013 óta Magyarország devizatartalékai csökkentek a legnagyobb mértékben a feltörekvő országok (Emerging markets – EM) közül. Ha a hazai összes devizatartalékot átszámoljuk euróra, akkor 2013 óta 42,3 százalékos csökkenésről beszélünk. Az EM nemzetek közül a legnagyobb devizatartalékkal Csehország rendelkezik, amit intervenciós rendszerének köszönhet. A ČNB ezt a rendszert 2013 novemberében vezette be, a koronát 27 CZK/EUR  szintre gyengítették le és erősödését azóta is gátolják.

Ezt olvasta már?

A dollár issza meg a levét a kereskedelmi konfliktusnak »