Belehúzott a font

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nehéz megítélni, hogy miként árazza a piac a Brexit tetszhalálszerű szendergését.

Lassan elteszik altatóba a Brexitet a londoni politikusok. De ne csüggedjünk, mert a devizapiacon egy valamit mindig lehet csinálni, ha éppen nem történik semmi. Na vajon mit? Hát pénzt keresni. Például a jó öreg kábellel. Ahogy azt már nagyapáink is tették.

Távirati stílusban

A tőzsdei szlengben a GBP/USD devizapár kapta a "kábel" nevet. Mert a transzatlanti távíró kábel lefektetésének köszönheti létét. 1858-tól jött létre ugyanis a London és New York közti távírókapcsolat, ami lehetővé tette a két deviza keresztárfolyamának folyamatos jegyzését. Az első rátát 1866 augusztusában publikálta a The Times.

Dupla aljra támaszkodva

Két hónapja liftezik a kurzus az 1,28 és 1,35 közti sávban - mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Emlékeztetve, június végén még 1,50 körül jegyezték a kábelt, aztán jött a Brexit, s a szakadás 1,32-ig.

Új fejlemény, hogy a charton kirajzolódott egy dupla alj alakzat. Ami trendfordító ábra a technikai elemzésben. De legalábbis egy időre bebetonozza a kétszer megerősített támasz szintet.

Most 1,33 fölött jegyzik a kábelt, s innen nézve legalább 1,35-ig visszajöhet a kurzus. Esetleg az 1,38-as 100 napos mozgóátlag is képbe kerülhet. De rövid távú pozíciónyitásra épp elegendő az 1,35-ös kilátás.

Biztos kezekben a BoE

Fundamentálisan közelítve, azt látjuk, hogy a font piacán nő a volatilitás. Egyúttal emelkednek az inflációs várakozások. Ennek fényében azt mondhatjuk: a befektetők biztosak abban, hogy a Bank of England (BoE) kézben tartja a dolgokat. Miközben öntik a pénzt a piacra, nem gyengül a font.

Kitör a sávból?

Az 1,35, esetleg az 1,36-1,37 szintek elérését követően már jóval nagyobb lehet a bizonytalanság. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy kitör a két hónapos sávból a kábel, de az sem kizárt, hogy ismét visszazökken a régi kerékvágásba. Nehéz megítélni, hogy miként árazza a piac a Brexit tetszhalálszerű szendergését.

Ezt olvasta már?

2000 dollár felett is járt az arany árfolyama »