Bonyolódik a helyzet a devizapiacokon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EURUSD igen szűk sávban mozog, még azzal együtt is, hogy az Európai Unió megoldatlan bankválság előtt áll, a britek kilépése pedig az egész unió egészének létét kérdőjelezi meg. Jelenleg a piacot csak az érdekli, hogy a brit kilépést követő sokk után milyen szinten stabilizálódik a font, a jen esetében pedig az a kérdés, hogy mikor következik be az elkerülhetetlen központi intézkedés - áll John J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégájának elemzésében.

Megérzésünk szerint - a jelek erre utalnak - a piac némileg korrigálni fog, a GBPUSD visszapattan az 1,3400-1,3500 szintekről, a JPY-keresztek pedig az aktuális szint körül érik el a csúcsot.

Nyomás alatt a jüan

Az éjszaka publikált kínai adatok pozitív képet mutattak, de sok szakértő szerint ez a kormány intenzív fiskális politikájának köszönhető: az elmúlt évi hasonló időszakával összehasonlítva 20 százalékkal növekedtek a központi kiadások, és ez egyértelműen nem fenntartható szint. Masszívan, a vártnál nagyobb ütemben bővült a gazdaságba áramló hitel, ami – a központi kiadásokkal együtt – nagy nyomás alá helyezi a jüant.

A piacok összességében oldalaznak, a kereskedés irányát a fokozatosan megélénkülő kockázatviselési hajlandóság fogja meghatározni azután, hogy az S&P 500 új történelmi csúcsot ért el - közvetlenül a beszámolási időszak előtt az indexnek vagy még feljebb kell kúsznia, vagy komoly visszaesést kell produkálni erről a szintről.

Kifulladhat a jen

A jövő héten megszólal az Európai Központi Bank, bár a bankválság sokkal inkább politikai megoldást kíván, nem pedig EKB-intézkedést. Az EURUSD esetében érdemes az 1,1000 és az 1,1200 feletti szinteket figyelni, amelyeket az árfolyam - a Brexit-szavazás körüli felzúdulást kivéve - március óta nem tudott áttörni.

Lehet, hogy a jen kapcsán a piac túlreagálta a helikopterpénzre vonatkozó várakozásokat? Jönni fog ez a pénz, de mikor? Fennáll annak a veszélye, hogy a JPY-keresztek kifulladnak, ahogy a kockázatviselési hajlandóság gyengül.

Ezt olvasta már?

Hullámvasúton utazott a forint árfolyama »