Brexit-tárgyalások és kamatdöntések rángathatják a héten a fontot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes fejleményeire, de az emelkedés nagy része rövid életűnek bizonyult. John Hardy véleménye az angol fontra ható eheti eseményekről.

Nagy előrelépések Brexit-ügyben

Ahogy a Saxo Bank szakértője is felidézte, megállapodás született az átmeneti időszak számos fontos eleméről, így megvan a kilépés időpontja (2019 tavasza), de az Európai Unió Bíróságának joghatósága 2020 végéig fennáll Nagy-Britanniában, így tiszta Brexitről csak 2021 januárjától beszélhetünk.

Az észak-írországi határ kérdése egyelőre megoldatlan maradt, és nem elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy emiatt még, ha átmenetileg is, de megfeneklenek a tárgyalások.

Mindent egybevéve azonban pozitív volt a tegnapi Brexit-tárgyalási forduló kimenetele, és a font kezdetben erős emelkedéssel reagált minderre - írja a Saxo Bank szakértője.

 

Vannak még megválaszolatlan kérdések

Az kétségtelenül örvendetes, hogy számos kérdés tisztázódott az átmeneti időszakot illetően, és az üzleti szereplők megkönnyebbülhettek, hogy üzleti tevékenységeik még közel három évig a megszokott jogi keretek között folyhatnak.

De másrészről a hosszú távú döntéseket illetően továbbra is megmaradtak a legfontosabb bizonytalansági tényezők, így például kérdéses az egyesült királyságbeli pénzügyi szolgáltatók uniós jogosítványainak sorsa, és ezek a tisztázatlan területek komoly akadályt jelentenek a hosszú távú befektetési döntések meghozatalában.

Hogy reagált a font?

A Brexit-tárgyalásokat követő hétfői sajtótájékoztató után a GBP/USD az 1,4100-as szint közelébe emelkedett, az EUR/GBP 0,8750-alá esett, de aztán a font erősödésének nagy része korrekcióra került.

Nagy kérdés, hogy merre megy tovább a font: ha a dollárral szemben nézzük, akkor az 1,4000-as érték fontos szintnek számított, amit át is tört a kereszt, de az azonnali visszagyengülés türelemre intette a bikákat - magyarázza a szakértő.

A következő, a fontnak irányt adó fontos esemény a szerdai egyesült államokbeli kamatdöntő ülés lehet – az első Powell elnöksége alatt, és a piac emelésre számít.

Csütörtökön a Bank of England tart kamatdöntő ülést, itt sokan a BoE héja jellegű lépését tartják valószínűnek.

És ezzel még nincs vége a hétnek a font szempontjából: csütörtökön és pénteken folytatódnak a Brexit-tárgyalások.

Ezt olvasta már?

Továbbra is gyengélkedik a forint »